Türkiye’de Son 1 Yılda 39 Hastaya Kalp Nakli Gerçekleştirildi

Screenshot_1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de son bir yıl içinde 39 hastaya başarılı kalp nakli yapıldığını duyurdu. Kalp sağlığının önemi ve kalp nakilleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de son bir yıl içinde gerçekleştirilen 39 kalp naklini kamuoyuyla paylaştı. Aynı zamanda, kalp ve damar hastalıklarının dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında birinci sırayı aldığını vurguladı.

Koca’nın verdiği bilgilere göre, dünya genelinde her yıl yaklaşık 18 milyon kişi, kalp hastalıkları ve inme gibi kardiyovasküler sorunlar nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu korkutucu istatistiğin, 2030 yılında 23 milyona ulaşmasının beklendiğini aktardı.

Türkiye’de ise ölümlerin yüzde 40 ila 50’sinin kalp damar hastalıkları sonucu meydana geldiğini açıklayan Bakan Koca, kalp ameliyatlarının önemine dikkat çekti. Haziran 2022 ile Haziran 2023 arasında Türkiye’de yapılan kalp ameliyatlarının 70 binin üzerinde olduğunu ifade eden Koca, bu ameliyatların yüzde 73’ünün koroner baypas cerrahisi, yüzde 15’inin kapak cerrahisi, yüzde 4’ünün aort cerrahisi ve yüzde 8’inin konjenital kalp cerrahisi olduğunu belirtti.

15 Kalp Nakli Merkezi İle Türkiye Hazır

Bakan Koca, koroner arter hastalığı, diyabet, romatizmal ve dejeneratif kapak hastalıkları, hipertansiyon, genetik kardiyomyopatiler, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımının kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurgulayarak, bu risk faktörlerine karşı dikkatli olunması gerektiğini önerdi.

Ülkemizde 1 Eylül 2022 ile 1 Eylül 2023 arasında 39 hastaya başarılı bir şekilde kalp nakli yapıldığını açıklayan Bakan Koca, bu tür önemli operasyonların gerçekleştirildiği 15 kalp nakli merkezinin Türkiye genelinde hizmet verdiğini söyledi.

Organ bağışının hayat kurtaran bir iyilik olduğunu ve organ bağışıyla ilgili ön yargıların aşılmasının önemine vurgu yaparak, “Hayatınız için kalbinize iyi bakın. 29 Eylül Dünya Kalp Günü kutlu olsun.” dedi. Kalp sağlığının önemini vurgulayan Bakan Koca’nın açıklamaları, kalp hastalıklarının önlenmesi ve tedavi edilmesi konusunda toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver