Türkiye’deki Erçek Gölü, Yaban Kazı Popülasyonunu Artırıyor

image_65d1d657491f7
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erçek Gölü, 2020’de Kesin Korunacak Hassas Alan İlan Edildi

Türkiye’de kaydedilen yüzlerce kuş türünün konakladığı Erçek Gölü, 2020 yılında kesin korunacak hassas bir alan olarak ilan edildi. Bu karar doğrultusunda, ilgili kurumlar ve güvenlik güçlerinin aldığı önlemler sayesinde göl kıyısı ve çevresindeki sulak alanlarda kuş çeşitliliği ve sayısı artmaya başladı.

Yaban Kazları İçin Güvenli Yeniden Yaşam Alanı

Birçok kuş türünün üreme dönemini geçirdiği Erçek Gölü, koruma çalışmaları sonucunda yaban kazları için güvenli bir yaşam alanı haline geldi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel’e göre, alınan koruma tedbirleri sayesinde yaban kazı popülasyonunda belirgin bir artış yaşandı.

Yaban Kazı Popülasyonunda Artış

Prof. Dr. Adızel, Erçek Gölü’nün koruma altına alınmasının yaban hayvanlarını güvende hissettirdiğini ve bu sayede yaban kazı popülasyonunda artışın yaşandığını belirtti. Son yıllarda, bölgeye gelen yaban kazı varlığının en yüksek seviyeye ulaştığı gözlemlendi.

Alanlar Güvenli Hale Geldikçe Kuş Sayısı Artıyor

Adızel, yapılan envanter çalışmaları sonucunda Erçek Gölü havzasında 240 kuş türünün tespit edildiğini ancak bu sayının yakın zamanda 300’lere çıkmasını beklediklerini söyledi. Koruma tedbirlerinin devam etmesi ve alanların güvenli hale gelmesiyle kuş türü sayısının ve popülasyonunun arttığını belirtti.

Bu Yazıya Tepki Ver