Türkiye’nin İlk Astronotu Alper Gezeravcı Dünyaya Dönüşe Hazırlanıyor

image_65c382c689167
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alper Gezeravcı’nın Dönüş Tarihi Belli Oldu

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan (ISS) dünyaya dönüş için hazırlanıyor. Daha önce hava koşulları sebebiyle ertelenen dönüş, yeni bir tarihte gerçekleşecek.

SpaceX Şirketi Tarafından Yapılan Açıklama

SpaceX şirketi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Alper Gezeravcı’nın TSİ 17.05’te Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılmasının hedeflendiğini duyurdu. Dönüşün iniş bölgesindeki hava koşullarına bağlı olduğu belirtildi. Gezeravcı’nın cuma günü saat 05.05’te dünyaya dönmesi planlanıyor.

Alper Gezeravcı’nın Gerçekleştirdiği Deneyler

Alper Gezeravcı, ISS’de 12 deney gerçekleştirdi. Bu deneylerde uzay ortamının astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecine etkisini araştırdı.

“MİYELOİD” Deneyi

Alper Gezeravcı, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güneş Esendağlı’nın proje yürütücüsü olduğu “MİYELOİD” deneyiyle, astronotların bağışıklık sistemi ve kan yapımı sürecini uzayda maruz kalınan faktörlerin etkisiyle araştırdı.

Diğer Deneyler

Gezeravcı ayrıca uzay, havacılık ve savunma sanayisine yönelik önemli deneylere de imza attı. Bunlar arasında kurşunsuz lehimleme konusunda kritik bilgiler sağlayan “MİYOKA” deneyi, uzay için yeni nesil alaşımlar geliştirme amacıyla gerçekleştirilen “UYNA” deneyi, genlerin bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştıran “MESSAGE” deneyi ve daha birçok deney bulunuyor.

Geleceğe Yönelik Araştırmalar

Alper Gezeravcı, uzayda yaşayacak insanların ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve çevresel kontrollerin desteklenmesi için yeni bitki türlerinin geliştirilmesine yönelik “CRISPR-GEM” ve “ALGALSPACE” deneylerini sürdürdü. Ayrıca, düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların belirlenmesi amacıyla “VOKALKORD” ve “OKSİJEN SATURASYONU” deneylerine de devam etti.

Alper Gezeravcı’nın dönüşüyle birlikte, uzay araştırmaları ve Türkiye’nin uzay sektöründeki ilerlemesi için önemli bir adım atılmış olacak.

Bu Yazıya Tepki Ver