Türkiye’nin İlk İnsanlı Uzay Misyonu 2024’te Gerçekleştirilecek

image_657b41b37ac6a_UGk4Aq
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonu hakkında açıklamalarda bulundu.

Türk astronotun İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte Türkiye’nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştireceğini belirten Bakan Kacır, Türk astronotunun Alper Gezeravcı’nın Ax-3 programı kapsamında 9 Ocak 2024’te uzaya çıkacağını açıkladı.

Türkiye’nin Uzay Bilim Alanındaki İlk Adımı

Bakan Kacır, bu uzay misyonuyla Türkiye’nin ilk insanlı uzay yolculuğunu gerçekleştireceğini ve Türk astronotunun aynı zamanda Türkiye’nin ilk uzay bilim misyonuna da imza atacağını söyledi. Milletin heyecanla beklediği bu önemli adımın Türkiye’nin uzay bilimi çalışmalarına ilham kaynağı olacağını vurguladı.

13 Farklı Bilimsel Deney Uzay İstasyonunda Gerçekleştirilecek

Misyon kapsamında seçilen 13 farklı bilimsel deneyin Türk astronot tarafından uluslararası uzay istasyonunda 14 gün boyunca gerçekleştirileceği açıklandı. Bu deneyler arasında Türk bilim insanları ve öğrencileri tarafından hazırlanan projelerin de yer aldığı belirtildi.

İlk Türk Uzay Yolcusu Seçildi

Türkiye’nin ilk uzay yolcusu için açık bir başvuru süreci düzenlendi ve 30 binden fazla başvuru yapıldı. Bu başvurular arasından seçilen 500 aday arasından Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever’in Türkiye’nin ilk astronot adayları olduğu açıklandı. Alper Gezeravcı’nın hava kuvvetlerinde pilot olarak görev yaptığı ve havacılık alanında tecrübesi olduğu belirtildi.

Türkiye’nin Milli Uzay Programı

Kacır, Türkiye’nin milli uzay programının önemine değinerek, Türkiye’nin uzay teknolojileri ve uzay bilimindeki kabiliyetlerini önümüzdeki 10 yıl içinde büyük bir ivmeyle yükseltmeyi hedeflediğini söyledi. Türkiye’nin milli uydu programı, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemleri gibi pek çok alanda yerli ve milli teknolojiler geliştirdiğini ve uzay ekonomisinden pay alabilecek bir kabiliyet setine sahip olduğunu vurguladı.

Bu önemli adımın Türkiye için gurur verici bir başlangıç olacağı ve Türk insanının uzay yolculuğunda ay yıldızlı bayrağını temsil edecek olmasının büyük bir değer taşıdığı belirtildi. Türk astronotunun 9 Ocak 2024’te gerçekleştireceği uzay misyonunun tüm millete hayırlı olması temenni edildi.

Bu Yazıya Tepki Ver