Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’dan Elektronik Haberleşme Sektörü Raporu Değerlendirmesi

image_660a6a5981934
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BTK Raporuna Göre Elektronik Haberleşme Sektöründe Son Durum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu”nu değerlendirdi. Geçen yılın dördüncü çeyreğinde BTK tarafından yetkilendirilen 466 şirket, 848 yetki belgesi ve 8 yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olduğunu açıkladı.

Türkiye Haberleşme Altyapısı Hızla Gelişiyor

Uraloğlu, elektronik sertifika hizmet sağlayıcılarının 2023 sonu itibarıyla toplam 8,3 milyon elektronik sertifika oluşturduğunu belirtti. Türkiye’nin haberleşme altyapısının taleplere hızlı bir şekilde uyum gösterdiğini ve tüm işletmecilerin yatırımlarının yüzde 68,6 artarak 52,4 milyar liraya ulaştığını vurguladı. Mobil abone sayısının 92,2 milyona çıktığını ve mobil abone yaygınlığının yaklaşık yüzde 108’lere çıktığını belirtti.

Fiber Altyapı ve Genişbant İnternet

Bakan Uraloğlu, genişbant internet abone sayısının 93,3 milyona çıktığını ve 2023’te yıllık bazda yüzde 8,6 artışla 562 bin kilometre fiber altyapıya ulaşıldığını açıkladı. Fiber internet abone sayısının yüzde 20 artışla 6,8 milyona yükseldiğini belirterek, vatandaşlarla daha büyük hayaller kurmak için çalışmaların devam edeceğini ifade etti.

Operatör Gelirleri ve Yatırımlar

Elektronik haberleşme sektörü operatör gelirlerinin 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 72,3’lük rekor artışla 224 milyar lirayı aştığını belirten Uraloğlu, Türk Telekom ve mobil operatörler özelinde gelirlerin yüzde 80’e yakın arttığını söyledi. Diğer operatörlerin net satış gelirlerinin yüzde 53 artarak 53,6 milyar liraya çıktığına dikkat çekti.

Bu veriler, Türkiye’nin elektronik haberleşme sektöründeki hızlı gelişiminin ve yatırımların karşılığını aldığını gösteriyor. Bakan Uraloğlu, sektörde yapılan yatırımların her zaman geri döndüğünü vurgulayarak, mobil ve sabit şebekelerdeki kullanımın artışına da dikkat çekti.

Bu Yazıya Tepki Ver