Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Yeşil Lojistik Belgesi İle Taşımacılık Alanında Yeni Dönem Başlattı

image_657833f275912_elzFUo
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mayıs 2022’de Uygulanmaya Başlayan Kombine Taşımacılık Yönetmeliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Mayıs 2022’de uygulanmaya başlanan “Kombine Taşımacılık Yönetmeliği” ile birlikte yeşil lojistik konularında da yeni usuller belirledi. Bu yönetmelik, kombine yük taşımacılığı ve yeşil lojistik faaliyetlerini kapsamaktadır.

Yeşil Lojistik Belgesi

Yönetmelik kapsamında verilen “Yeşil Lojistik Belgesi”, bütünleşik, dengeli ve çevreyle dost bir taşımacılık düzeninin oluşturulması, yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi amacıyla veriliyor. Belge için başvurular ocak ayında alındı ve yeni dönem 1 Ocak 2024’te başlayacak.

Belge Şartları

Yeşil Lojistik Belgesi almak isteyen şirketlerin belirli şartları taşıması gerekmektedir. Bunlar arasında, yılda en az 200 kombine yük taşımacılığı seferi gerçekleştirmek, enerji tüketiminin en az yüzde 5’inin yenilenebilir enerjiden karşılandığını gösteren belge sunmak, düşük küresel ısınma potansiyeli değerine sahip gazlar içeren iklimlendirme sistemleri kullanmak gibi koşullar bulunmaktadır.

Başvurular ve İptal Durumları

Yeşil Lojistik Belgesi başvuruları sadece Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın KEP adresi üzerinden kabul edilmektedir. Belge, belirli durumlarda iptal edilebilir. Bunlar arasında sahte belge teslim edilmesi durumunda belge iptal edilir ve indirimler yasal faiziyle birlikte geri alınır.

Belge Sahiplerinin Faydalandığı Destekler

Yeşil Lojistik Belgesi sahibi işletmelere, belge geçerlilik süresinde belirli indirimler sağlanmaktadır. İlk kez başvurulan taşıma yetki belgesinde yüzde 50, taşıt belgesine ilave edilecek 100 taşıt için taşıt kartı ücretinde ise yüzde 95 indirim sağlanmaktadır.

Bu Yazıya Tepki Ver