Uluslararası Af Örgütü: AB Göç Anlaşması Mültecilerin Haklarını Görmezden Geliyor

image_65833fa85ecd1_hBljtp
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Af Örgütü, Avrupa Birliği’nin (AB) göç anlaşmasının mültecilerin haklarını görmezden geldiğini açıkladı.

İngiltere merkezli örgütten yapılan açıklamada, AB Konseyi ile Avrupa Parlamentosu’nun (AP) üzerinde uzlaştığı noktaların, Birliğin göç yasalarını geriye götüreceği ve daha fazla acıya yol açacağı belirtildi. Anlaşmanın mülteci hukuku ve uluslararası insan hakları hukuku yükümlülüklerini ihlal etme riski olduğu ifade edildi.

Göçmenlerin haklarını görmezden gelen bir anlaşma

Uluslararası Af Örgütü, anlaşmanın göçmenlerin her adımını zorlaştırmak üzerine geliştirildiğini söyledi. Anlaşmayla birlikte daha fazla insanın gözaltı merkezlerinde tutulacağına dikkat çekildi. Ayrıca, AB’de sığınma arayan kişilere yönelik güvencelerin azalacağı belirtildi.

AB’nin yetersiz yardım politikası

Açıklamada, AB’nin göç sorununu çözecek yatırımlar yerine dış sınırları korumaya para harcadığı ve AB dışındaki ülkeleri göçü engellemek için finanse ettiği ifade edildi. Bu durumun AB’nin kendi sınırları dışında kalan ülkelere olan bağımlılığını artırdığı belirtildi.

Göç sistemi sorunları

Uluslararası Af Örgütü, anlaşmanın AB’nin maruz kaldığı göç sorununu çözemeyeceğini savundu. Göç sistemine yeterli yatırımlar yapılmadığı, geri itmelerin ve sığınma taleplerinin reddedilmesinin sorunlar olduğu ifade edildi. AB yasalarında düzenlemeler yapılması gerektiği vurgulanarak, bu düzenlemelerin sığınmacıların haklarını geliştirecek şekilde olması gerektiği belirtildi.

AB’nin sığınmacı ve göçmen sisteminin geliştirilmesi bekleniyor

AB Konseyi ve AP, sığınmacı ve göç konusundaki hukuki çerçeveyi tamamen gözden geçirecek 5 temel düzenlemenin siyasi noktaları konusunda anlaşmaya varmıştı. Bu düzenlemelerin AP’de onaylanması durumunda, AB’nin sığınmacı ve göçmen sisteminin daha verimli çalışmasının beklendiği bildirildi.

Bu Yazıya Tepki Ver