Uyku Sorunlarının Kökeni DNA’da Gizli Genler Yaşam Boyu Etkili

Screenshot_29
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılan Yeni Araştırma, Uykusuzluğun DNA’dan Kaynaklandığını Ortaya Koydu

Uyku sorunları, kişinin DNA’sındaki belirli kalıplarla bağlantılı olabilir. Son bir çalışma, uyku düzenlemelerinin genetik faktörlerle ilişkili olduğunu ve bu genlerin yaşam boyu etkili olduğunu gösterdi.

Sağlıksız uyku düzenlerinin genetik yatkınlıkla ilişkilendirildiği daha önceki çalışmalar tarafından betboss öne sürülmüştü. Ancak yeni araştırmalar, bu genlerin yaşam boyu uykusuzluğu etkileyebileceğini ortaya koyuyor.

Hollandalı araştırmacılar, 2.500 doğmamış bebeğin genetik bilgilerini topladı ve bu bebekleri 15 yaşlarına kadar izleyerek uyku düzenlerini inceledi. Çalışmanın sonuçlarına göre, uykuyu etkileyen genlere sahip olan bireylerin, bu genlere sahip olmayanlara göre gece boyunca uyanma olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi.

Rotterdam Üniversitesi Tıp Merkezi ve Erasmus MC Üniversitesi Tıp Merkezi’nden araştırmacılar, bu sonuçlar ışığında kötü uyku düzenlerini belirlemenin, yaşam boyu süren uykusuzluğu önlemek açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Araştırmacılar, 2002 yılından 2006 yılına kadar doğmuş olan 2.458 Avrupalı çocuktan göbek kordonu betboss giriş kanı örnekleri topladılar. Ayrıca, annelerden çocuklarının uyku düzenlerini 1,5 yaşında, 3 yaşında, 6 yaşında, 10 yaşında ve 15 yaşında bildirmelerini istediler. Bir alt grup olan 975 genç, yaklaşık iki hafta boyunca uyku izleme cihazları kullandı.

Araştırmacılar, uyku sorunlarına yol açan genin yaşam boyu etkili olduğunu ve bu sorunun tespit edilmesinin tedavi edilmesi açısından önemli olduğunu belirttiler.

Uyku sorunları, bir çocuğun hayatının erken dönemlerinde ele alınmalıdır, çünkü bu sorunlar gelişimsel ve akademik başarı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. 2022 yılında Journal of Clinical Sleep Medicine’de yayınlanan bir araştırma, C notu alan öğrencilerin %93’ünün, B notu alanların %83’ünün ve A notu alanların %36’sının uyku sorunları yaşadığını gösterdi.

Ulusal Uyku Vakfı tarafından yapılan bir anket, Amerikalı lise öğrencilerinin %87’sinden fazlasının önerilen 8 ila 10 saatlik uyku süresinden daha az uyuduğunu ortaya koydu. Amerikan Pediatri Akademisi de gençler arasındaki düşük uyku kalitesinin dijital medya kullanımı, kafein tüketimi ve erken okula başlama saatleri gibi faktörlerden kaynaklandığını belirtti.

Bu Yazıya Tepki Ver