Yalova Üniversitesi’nde öğretim görevlisini kovan rektörden yeni açıklama

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yalova Üniversitesi’nde 28 Kasım günü düzenlenen Öğrenci Kulüpleri Birliği Toplantısında Rektör Cebeci ile aynı üniversitede görevli öğretim üyesi Doç. Dr. Ebubekir Sifil arasındaki tartışma görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması büyük tepki topladı.

Cebeci’nin “Haddini bil, hemen lütfen dışarı çık.” dediği Sifil, sosyal medya hesabından tanımlama yaparken, salonda bulunan öğrenci ve kulüpler ise olaya dahil oldu.

Rektör Cebeci, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıyı kulüp başkanları ve yöneticilerini destekleme, çalışmalarına istikamet verme amaçlı düzenlediklerini söyledi.

Fazla hoş bir toplantı olduğunu, öğrencilere ünlü hocalar ve bilim insanlarını getirmeleri tavsiyesinde bulunduğunu anlatan Cebeci, her türlü desteği sağlamak için laf verdiklerini aktardı.

Öğrencilerin de dileklerini ve isteklerini kendisine ilettiğini belirten Cebeci, “Çok hoş bir buluşma oldu derken İlahiyat Fakültesinden Ebubekir Bey laf aldı. Dedi oysa, ‘Konuşmanızı dinledim, 6 defa destek kelimesini kullandınız. Ama biz sizden bir otomobil istedik vermediniz.’ dedi. Sözde ‘Siz yalan söylüyorsunuz, kandırmaya çalıyorsunuz.’ şeklinde sert bir ses tonuyla ‘İDO’ya misafirimizi bırakacaktık, otomobil vermediniz.’ dedi.

Ben ‘Yanılıyorsunuz hocam. Daha dün bir misafirimizi havaalanından alıp tekrar havaalanına bıraktık.’ dedim. Yanımdaki rektör yardımcısı arkadaşımıza dönüp sordum. O da bana öyle bir şeyden haberlerinin olmadığını söyledi. Burada bir yanılgı olduğunu söyledim.” diye konuştu.

‘BANA YAPILAN HAKARETİ KESMİŞLER’

Sifil’in değindiği konunun üniversitenin Safran yerleşkesinde yaşanan bir durum olduğunu hatırlatan Cebeci, fakat bu yerleşkede kullanılması amacıyla daha önce bir vasıta ödev ettiklerini hatırlattı.

Konuşmanın daha sonra sert bir noktaya geldiğini dile getiren Cebeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek bir sesle ‘Teessüf ederim’ deyince, ‘Sizin sözünüz bitti. Söylediğinizi anladım. Mikrofonu bir başkasına verin’ dedim. ‘Hayır konuşacağım.’ deyince de ben ‘Ya haddini bilerek konuş veya dışarı çık’ dedim. Videoda zaten o kısım var. Öncesi yok. Dışarı çıkarken de öğrencisi bana ‘terbiyesiz’ diye bağırdı. O da videoda yok. Yani bana yapılan hakaretleri kesmişler, o kısmı vermişler. Oradan bir mağduriyet algı yönetimine başlamışlar. Durup dururken benim, ilahiyatçı olarak, bir ilahiyatçı hocamızı toplum önünde rencide etme düşüncem olabilir mi. Hiç kimse ‘haddini bil’ derken neden dediğimi sormuyor. Bana iki kere ‘teessüf ederim’ dedi. böylece öğrenci karşısında yalan söylüyor konumuna düşürdü. Çok kötü bir durum oldu.”

‘HAZIRLIKLI PROVOKASYON VAR İŞİN İÇİNDE’

Toplantının devam ettiğini ve salondaki öğrencilerin kendisine takviye verdiğini sözlerine ekleyen Cebeci, yaşananların ilahiyat camiası namına kötü bir gösterme oluşturduğunu aktardı.

Olayın medyaya ayrı yansıtılması, videonun kesilerek belirlenmiş bir kısmının bırakılmasıyla kavrama yönetimi yapmanın içten olmadığını belirten Cebeci, “Allah ıslah etsin. Salonda kamera hazırlığımız olmadı. Fakat güvenlikçiler bir zabıt tutmuş. görünüşe göre birisi arkadaki tarafta bilhassa bunu sürüklemek için bulunmuş. Tedbirli bir provokasyon var işin içinde. Gerçekten bunu bana niye yaptılar onu anlamadım. Öğrencilerle bu değin iyi bir hava yakalamışken bize zehir oldu.” dedi.

‘HOCADA BANA BİRİKMİŞ BİR HIDDET VARDI HERHALDE’ “

Doç.Dr. Ebubekir Sifil ise işin bu noktaya gelmiş olmasından nedeniyle ağlayan olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Böyle bir şey olmasını hiç özlem etmezdim. Hocada bana birikmiş nasıl olursa olsun bir öfke vardı. Olmalı ama alakası yokken birdenbire bire bana patladı. Öğrenci kulüpleri toplantısıydı. Başlangıç konuşmasını yaptı. Konuşmasında 5-6 kez destekleyeceğiz, destekliyoruz ifadelerini kullandı. Ben laf aldıktan sonra ‘Geçen yıl İstanbul’dan hatip ağırlama ediyoruz, onu feribottan getirmesi için bir vasıta ödev edemedik.’ dedim. Ben böylece deyince ‘Biz her türlü desteği veriyoruz, sen istemesini bilmemişsin’ dedi. Öyle deyince ben ‘Teessüf ederim’ dedim. ‘Sen kimsin bana teessüf edersin, haddini bil, hadsiz.’ dedi.”

Tartışmanın peşinde salondan çıktığını sözlerine ekleyen Sifil, “Hoca nasıl olursa olsun bu işin buralara dek geleceğini hesap etmemişti. Bir talebe diyaloğu cep telefonuyla çekmiş, sosyal medyaya verince bu seviyeye geldi. Gerçekte çok üzgünüm. Olay bu seviyelere gelmemeliydi.” ifadesini kullandı.

Olay sonrası yazılı bir izah etme yapan Öğrenci Kulüpleri Birliği, Rektör Prof. Dr. Cebeci’ye yardım verirken, pazartesi günü rektörlük önünde de yorumlama yapılacağını bildirdi.

Yazılmış açıklamada, Doç. Dr. Sifil’in kulüp bünyesinde gerçekleştirilen etkinliklerde hiçbir yardım alınamadığını ve takviye görülmediğini üslubuna fazla dikkat etmeden dile getirdiği ileri sürüldü.

Sifil’in bilgilendirme yapılmasına rağmen üslubuna yine uyarı etmeden “Teessüf ederim.” şeklinde karşılık verdiği anımsatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bizler bir akademisyenin diğer bir akademisyene ‘yazıklar olsun’ anlamına gelen bu ifadeyi kullanmasını elbette tasvip etmemekteyiz. Biz öğrenciler olarak toplantının amacına uygun olmayan bu yaklaşımı hiçbir şekilde güzel görmediğimizi belirlemek isteriz. Tüm yaşananlar sonucunda, toplantı salonunu terk ederken yukarıda bahsi geçen ve danışmanlığını da Doç.Dr. Ebubekir Sifil’in yaptığı öğrenci kulübünün başkanı olan öğrenci, Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci’ye herkesin duyabileceği bir şekilde ‘terbiyesizsiniz’ diyerek hakaret etmiştir. Bu hakaretin içeriğini bizler paylaşmaktan bile hicap duymakta iken, ilahiyat alanında çalışmalar yürüten bir akademisyen olan Doç. Dr. Ebubekir Sifil kendi öğrencisini bile uyarmayarak emelleri doğrultusunda kullanmıştır.”

Toplantıda bulunan öğrenci kulüplerinin başkanlarının ve danışmanların bu yaşananların tamamına tanık olduğu hatırlatılan açıklamada, sosyal ağ hesaplarında oluşturulmaya çalışılan algıya aleyhinde Öğrenci Kulüpleri Birliğinin, Cebeci’nin yanında olduğu vurgulandı.

(AA)

Bu Yazıya Tepki Ver