Yapay Zeka Uygulamaları Dersi Müfredatı Onaylandı

image_6571734ce1736_DD6ciN
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Tarafından Onaylandı

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “yapay zeka uygulamaları” dersi, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için müfredatı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylandı.

Hedef: Yapay Zekayı Amaca Uygun ve Etkili Kullanma

Yapay zeka uygulamaları dersi, ortaokul 7 ve 8. sınıflarda seçmeli ders olarak sunulacak. Bu dersin amacı, betlivo öğrencilerin yapay zeka teknolojisini amaca uygun ve etkili bir şekilde kullanabilmesini sağlamaktır. Ders müfredatı, öğrencilerin en az bir blok tabanlı program geliştirme ortamını kullanarak yapay zeka problemlerini çözebilmelerini hedeflemektedir.

Anahtar Yetkinlikler ve Beceriler

Dersin müfredatında, Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nde yer alan anahtar yetkinliklerin yanı sıra “bilimsel süreç”, “yaşam” ve “mühendislik” becerilerinin geliştirilmesine de yer verilmektedir.

İki Düzeyde Yapay Zeka Uygulamaları Dersi

Öğrenciler, yapay zeka uygulamaları dersinde önce birinci düzeyi (yapay zeka uygulamaları 1) sonra da ikinci düzeyi  betlivo giriş (yapay zeka uygulamaları 2) okuyacaklar.

Uygulama Odaklı Dersler

Ders süresince öğrenciler, günlük hayatta karşılaşılan sorunların çözümü için yapay zeka uygulamaları geliştirecekler. Derslerde teorik bilgilerin yanı sıra öğrencilerin uygulama geliştirmeleri için uygun eğitim ortamları da oluşturulacaktır.

Rehberlik Edilecek Süreçler

Öğretmenler, öğrencilere keşfetme, sorgulama, argüman oluşturma, farkındalık geliştirme, sorumluluk alma ve ürün tasarlama süreçlerinde rehberlik edecektir.

İkinci Düzeyde Makine Öğrenmesi Dersleri

Dersin birinci düzey müfredatı, “yapay zekaya giriş”, “yapay zekanın kullanım alanları ve alt boyutları”, “yapay zeka ve etik”, “yapay zekanın önemi”, “blok tabanlı geliştirme ortamları” ve “blok tabanlı örnek proje geliştirme” ünitelerinden oluşmaktadır. İkinci düzey müfredattaki üniteler ise “makine öğrenmesi ve örüntü tanıma”, “yapay sinir ağları”, “bulanık mantık” ve “blok tabanlı ortamda örnek projeler geliştirme” olarak sıralanmaktadır.

Yapay Zeka ve Etik

Müfredatta yapay zeka uygulamalarında son dönemde tartışılan “yapay zeka ve etik” konusuna ayrı bir ünite ayrılmıştır. Öğrencilere bu teknolojileri etik ilkelere uygun olarak kullanma becerisi kazandırılacaktır. Derslerde yapay zeka uygulamalarında karşılaşılan etik ihlalleri ve bilişim güvenliği ilkeleri uygulamalı olarak örnekler üzerinden açıklanacaktır.

Blok Tabanlı Ortamda Proje Geliştirme

Öğrenciler, “blok tabanlı ortamda proje geliştirme” ünitesinde gerçek hayat problemlerini çözmek için yapay zekayı kullanarak farklı projeler geliştirecekler. Bu derslerde, görüntü ve ses işleme projeleri de yer alacak ve projelerin hayata geçirilmesi için 50 ders saati ayrılacaktır.

Uygulamalı Dersler

Derslerde öğrenciler, “yazıyı sese çevirme”, “sesi yazıya çevirme”, “dil algılama”, “dil tercüme” ve “görüntü ve ses işleme ile güvenlik” gibi projelerde hem teorik hem de uygulamalı dersler alacaklar.

Bu Yazıya Tepki Ver