Yaralı Dokular İçin Canlı Minik Robotlar Üretildi – Bilim Dünyasında Çığır Açan Gelişme!

Screenshot_17
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tufts ve Harvard Üniversiteleri’nden Bilim İnsanları, “Anthrobot” Adını Verdikleri Canlı Minik Robotları Üretti

Bilim insanları, yaralı dokuların iyileştirilmesine yardımcı olabilecek “anthrobot” adını verdikleri canlı minik robotlar üretmeyi başardılar. CNN’in haberine göre, Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları, bu başarıyı elde etmek için farklı yaş ve cinsiyetteki yetişkin bağışçılardan elde ettikleri soluk borusu hücrelerini kullandılar.

Araştırmacılar, bu hücreleri kullanarak yaraları ve hasarlı dokuları iyileştirebilecek canlı minik robotlar üretti. Bu çalışma, daha önce ürettikleri “xenobot” adlı ilk canlı robotlara dayanıyor.

Araştırmacılar, “anthrobotların” tıbbi uygulamalarda kullanılıp kullanılmayacağına yönelik soruları yanıtlamayı hedefliyorlar. Bu bağlamda, minik robotların laboratuvar ortamında yetiştirilen insan nöronlarındaki “hasarı taklit edip etmediğini” inceleyen araştırmacılar, henüz iyileşme mekanizmasını tam olarak anlayamamış olsalar da “anthrobotların” nöronların hasarlı bölgesinde büyüme kaydettiğini belirtti.

Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi ve araştırmanın yazarlarından Gizem Gümüşkaya, soluk borusu hücrelerinin tercih edilmesinin nedenini, bu hücrelerin hareket yeteneği ve ulaşılabilirliği açısından uygun olmalarına bağladı.

Soluk Borusu Hücrelerinin Büyüme Süreci ve Faydaları

Soluk borusu hücrelerinin büyüme sürecini inceleyen Gümüşkaya, hücre kümelenmelerini kaplayan tüylerin dışarı doğru bakmasını sağlayacak bir yöntem buldu. Bu yöntem sayesinde hücreler, hızlı bir büyüme sürecine girdi. Gümüşkaya, “Bizim yöntemimizde her anthrobot tek bir hücreden büyüyor” dedi.

Araştırmada, “cilia” adı verilen saç benzeri çıkıntılarla kaplı soluk borusu hücrelerinin, akciğerlerdeki hava geçişlerine giden küçük parçacıkları dışarı itebildiği vurgulandı.

Araştırmanın yazarlarından Profesör Michael Levin, “anthrobotları” benzersiz kılanın, hücrelerin kendi kendine bir araya gelmeleri olduğunu ifade etti. Levin, biyolojik robotların genellikle elle hücrelerin ekilerek inşa edildiğini, ancak “anthrobotların” kendiliğinden oluştuklarını belirtti.

Bu önemli çalışmanın sonuçları “Advanced Science” dergisinde yayımlandı. Canlı minik robotlar, laboratuvar ortamında 60 güne kadar yaşamayı başardılar.

Bu Yazıya Tepki Ver