Yemen’den Suriye’ye, Gazze’ye Savaş Mağdurlarına Yardım İçin Fitre ve Zekat Bağışlarınızı Bekliyoruz

olaymedya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zekat kimlere verilir

 

Zekat kimlere verilir?  konusu özellikle Ramazan ayı yaklaştıkça merak edilen sorular arasına girmiştir. Google da en çok zekat ile alakalı aratılan soru neredeyse budur. Artık 21. Yüzyılda her aileden en az iki kişinin iş hayatında olması, insanların fakirlik seviyesinden bir nebze olsun kurtulması ile birlikte insanların yakınlarında tanıdığı kimselere zekat verme olasılığı da azalmıştır. Bu sebeple zekat kimlere verilir? Sorusu tekrarlanarak devam etmektedir. Zekat kimlere verilir? Sorusunun ayrıntılı bilgisine Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Fakat genel olarak açıklamak gerekirse, öncelikle özellikle yetimlere, dullara, hasta ve muhtaç kimselere yardımcı olmak zekâtın faziletini arttırır. Kişi kendi alt ve üst soyuna zekât veremez. Yani anne, baba, çocuk, babaanne, dede, torunlara zekât düşmez. Fakat soy ağıcı enlemesine zekât düşer. Bu da demek oluyor ki kişi ihtiyaç sahibi kardeşine zekât verebilir. Zekât verilirken özellikle yakından başlamak ve buradan uzağa doğru yardım yapmak daha faziletlidir. Zekat kimlere verilir konusunda kardeş, kardeş çocukları, amca, dayı, hala, teyze, uzak akraba, komşu ve tanıdık tanımadık maddi durumu kötü olan, geçimini zor sağlayan herkese verilir. Fakat bu şartları yerine getirirken özellikle de maddi şartları da kişilerin yerine getirmesi önemlidir. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak zekatlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Sizler de tek tuşla zekatınızı vermiş ve mallarınızı haramdan arındırmaya niyet etmiş oluyorsunuz. Günümüzde her şeyin online sistemler üzerinde gerçekleştiği bu dünyada artık zekat vermek için de Diyanet tarafından onaylı yollar bulunmaktadır. Özellikle de kişilerin gerçek ihtiyaç sahiplerine hayat temposu ve yoğunluğu sebebiyle ulaşmakta zorlandığını da gözlemlemekteyiz. Dernek olarak bizler ihtiyaç haritaları, ihtiyaç sahibi aile ve kişilerin tespitini yaparak sizlere zekatınızı verebilmeniz için onlarca proje sunuyoruz. Bu projelere göz atacak olursanız, Sadaka ve zekât yardımları dışında derneğimiz faaliyet alanlarında bulunan İftar yemeği, sahur ve sebze paketleri, bayramlık kıyafet, bayram harçlığı, Kuran-ı Kerim dağıtımı, Fidye, Fitre, Fıtır sadakaları gibi başlıklarımıza da göz web sayfamız üzerinden kolaylıkla atabilirsiniz.

Sadaka

Sadaka vermek hem bireysel hem de toplumsal olarak büyük faydalar içermektedir. Toplumsal olarak yardımlaşma, dayanışma ve empatinin artmasını sağlayan bir iklimin yeşermesine katkıda bulunur. Yoksul kimselerin desteklenerek toplum içerisinde yer almasına ve bunun yanı sıra bu kişilerin ihtiyaçlarının temel düzeyde de olsa giderilmesine katkı sağlar. Daha iyi bir yaşam standardına erişen kimseler rahatlıkla topluma karışabilir ve bu sayede dayanışma ruhu, birlik ve beraberlik de desteklenmiş olur. Sadaka vermek, gelir dağılımındaki adaletsizliklerin bir nebze de olsa önüne geçeceğinden toplumsal adaleti sağlamak konusunda da kişilere yardımcı olur. Bireysel olarak da manevi tatmin sağlayan bu ibadet sayesinde sadaka alan kadar veren kişiler de dini bir doyuma ulaşmış bulunurlar. Başkalarına yardım etmek insanın iç huzurunu arttırmaktadır. Kültürel ve dini değerlerimizi de koruyarak hayırseverlerin bu nesillerden aktarılan görenekleri sürdürmesine yardımcı bir ibadettir. Hayırsever vatandaşlarımızın verdiği sadakaları Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak özenle muhafaza ediyor ve bu sadakaların gerçek ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırılabilmesi için titiz bir çalışma yürütüyoruz. Dernek olarak nakdi ve ayni tüm yardımları kabul ederek nakdi sadakaları nasıl titizlikle ulaştırıyorsak ayni sadakaları da aynı titizlikle ihtiyaç sahibi kimselere ulaştırıyoruz. Ayni yardımlar kişinin nakit dışında yaptığı her türlü bağışa verilen isimdir. Ayni yardımlarda ikinci el olmayan her türlü malzemeyi bağışlayabilirsiniz. Bizler Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak bu yardımlarınızı ilk teslim tutanağı ile sizlerden alıp sayımların yapılmasının ardından makbuzlarını kesiyoruz. Depo ve lojistik merkezimize göndererek hazırlanmasını sağlıyoruz. Alınan ürünleri sınıflandırarak nakliyeye hazır bir hale getirdikten sonra lojistik hizmeti sağlayarak ihtiyaç haritalarımızda belirlenen ihtiyaç sahibi ailelere bir bir ulaştırıyoruz.  Detaylı bilgi için 0553 886 77 77 numaralı telefonumuzdan veya 7/24 açık whatsapp iletişim hattından bizlere ulaşabilir ve ayni yardımlar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Nakdi yardımlarınız için banka yoluyla, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz. Yurt dışı bağışlarınız için de USD VE EURO birimleri üzerinden bizlere bağışlarınızı iletebilirsiniz.

Zekât ne zaman verilir

Yedi Başak İnsani Yardım Derneği olarak dünya üzerindeki mazlum ve mağdur coğrafyalara ve ülkemizde bulunan ihtiyaç sahiplerine hayırseverlerin desteklerini ulaştırmak için ayni ve nakdi yardım projelerini hayata geçirmeye devam ediyoruz. Dernek olarak, yaşam mücadelesi veren savaş mağdurlara, iç savaşlar sonucu her şeylerini kaybetmiş mazlumlara, evlerinden yoksulluk ve sefalet eksik olmayan kardeşlerimize selamınızı ve zekâtlarınızı ulaştırıyor. Bunun yanı sıra afetzede vatandaşlarımıza, ihtiyaç sahibi kimselere, dul, yetim, hamile, yaşlı ve daha nice ihtiyaç sahibine ulaşıyoruz. Sözlük anamı artma ve çoğalma olan Zekat kelimesini dini bir gereklilik kadar insani bir sorumluluk olarak da taşıyor ve mazlumlara ulaştırıyoruz. Zekat malının bereketlenmesini ve bollaşmasını bunun yanı sıra arınmasını amaçlayan, gönlüyle bizlere yol gösteren hem maddi hem de manevi destek olan bağışçılarımızın ibadetidir. Bu ibadeti bizler de zeval getirmeden yerlerine ulaştırmaya titizlikle özen gösteriyoruz. Allah rızası için verilen bu yardımların özellikle ramazan ayının da yaklaşması ile birlikte Zekât ne zaman verilir?  sorusu sıklıkla gündeme gelmektedir. Mali ibadetlerden birisi olan zekât, zekât ne zaman verilir?  sorusundan önce kimlere farz kılınmıştır? Konusunu iyi bir şekilde bilmek gerekir. “Namazı dosdoğru kılın, zekâtı verin…” (Bakara, 2/43, 110) ayetinde de belirtildiği gibi emir açıktır fakat bu emir nisap miktarı denilen 80,2 gr altın değerinde net malı olan kişiler için geçerlidir. Bunun yanı sıra 595 gr. Gümüş de nisap miktarı olarak kabul edilmektedir. Zekatı bu miktarı sadece karı olan ve miktar kadar borcu olmayan kimseler vermektedir. Yardım kuruluşları aracılığı ile zekat verilebilir ki insanlar bizzat etrafından maddi destek görmektense kuruluşlar tarafından incitilmeden bu işin profesyonelleri tarafından yapılması da uygundur.  Gelelim zekat ne zaman verilir?  sorusunun asıl cevabına. Zekatın vaktinden önce verilmesi gerekmez, nisap miktarı malı olan kimse kameti ayda 354 gün malı elinde bulunursa artık farz olur ve zekatını vermesi gerekir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, Recep ayının 3’ünde zengin olmuşsa, bir yıl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir.

 

Bu Yazıya Tepki Ver