Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü, Tavuk Gübresinde Salmonella Tespit Etme Projesini Tamamladı

image_65cf5f9dac95c
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zeka Destekli Elektronik Burun Sistemi ile Bakteri Tespiti

Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Kızıl liderliğindeki 20 kişilik araştırma ekibi, insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak bilinen ve salgınlarla seyreden hastalıklara neden olan bir bakterinin tespiti için iki yıl önce bir proje geliştirdi. “Tavuk Gübresinde Bulunabilecek Salmonella Patojeninin Belirlenmesinde Kullanılabilecek Bir Elektronik Burun Sisteminin Geliştirilmesi Projesi” başarıyla tamamlandı.

Sensörlerle Tavuk Dışkısının Kokusundan Analiz Yapabilen Bir Cihaz

Yapay zeka kullanılarak geliştirilen bu cihaz, üzerine entegre edilen sensörler sayesinde tavuk dışkısının kokusundan analiz yapabiliyor. Cihaz, bakteriyi tespit ederek alarm veriyor ve böylece bölgenin temizlenip tavukların karantinaya alınarak virüsün yayılımı engelleniyor. Bu faydalı model patenti alınan cihazın teknolojik gelişim süreçleri ve daha yararlı hale gelmesi için çalışmalar devam ediyor.

Ziraat Fakültesi Dijital Tarım Laboratuvarı’nda Yapay Zeka Destekli Projeler Geliştiriliyor

Prof. Dr. Ünal Kızıl, Ziraat Fakültesi Dijital Tarım Laboratuvarı’nda birçok proje geliştirdiklerini belirtti. Yapay zeka destekli projeler üreterek insanlara fayda sağlamak amacıyla çalıştıklarını ifade etti. Tavuklardan insanlara geçebilen salmonella bakterisini önlemek için bu projeyle çalışmalara başladıklarını söyledi. Bu projenin akıllı tarım ve yapay zekanın birleştiği ilk çalışma olduğunu belirtti.

Akıllı Burun, Biyolojik ve Mikrobiyal Analizlerde Kullanılabilir

Prof. Dr. Kızıl, elektronik burunun biyolojik veya mikrobiyal aktivitenin olduğu her alanda kullanılabileceğini söyledi. Gıda kalite kontrolünden hastalık tespitine ve hava kalitesi kontrolüne kadar birçok alanda kullanılabileceğini ifade etti. Elektronik burunla ilgili çalışmalara ilk olarak TÜBİTAK projesiyle başladıklarını ve ilk versiyonlarını geliştirdiklerini belirtti. Cihazın artık cep telefonlarıyla kullanılabilir hale geldiğini ve güncelleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Çiftçilere Yarar Sağlayacak Çalışmalar Sürüyor

Prof. Dr. Kızıl, çiftçilerin sorunlarını çözmek ve onlara fayda sağlamak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Tavuk çiftliklerinde barınaklar, iklimlendirme ve otomasyonla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti. Salmonellanın tavuklarda ciddi bir hastalık olduğunu ve insana da bulaşabileceğini söyledi. Bu nedenle tavuk gübresinin bitkilere geçtiğini ve ardından insanlara bulaşabileceğini ve çevreye zarar verebileceğini belirtti. İnsanlığa yararlı işler yapmaya gayret ettiklerini ve bu çalışmalara üniversite ve TÜBİTAK desteğiyle devam ettiklerini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver