Zonguldaklı Ortaokul Öğrencisinin Doğal Gıda Katkı Maddeleri Projesi TÜBİTAK’ta Birinci Oldu

image_66378bc80aef1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Öğrenci, Bitki Özlerinden Doğal Katkı Maddesi ve Biyobozunur Ambalaj Üretti

Zonguldak Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı Bilim ve Sanat Merkezi’nde eğitim gören ortaokul 6. sınıf öğrencisi Ayşe Eslem Yangın, kimya öğretmeni Burcu Atabey Özdemir danışmanlığında yaptığı araştırmayla dikkatleri üzerine çekti.

Proje İle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda Birinci Oldu

Yangın, bitki özlerinin besinler üzerindeki etkisini incelediği projesinde bazı bitki özlerinin küflenmeyi geciktirdiğini tespit etti. Bu çalışmalar sonucunda bitki özünden doğal katkı maddesi üretmeyi başaran öğrenci, “Doğal Gıda Katkı Maddeleri İle Küflenmeyi Önleyelim” projesiyle TÜBİTAK 2204-B Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Ankara Bölge Finali’nde birinci oldu.

Ekmeğin Muhafazası İçin Biyobozunur Ambalajlar Geliştirdi

Ayşe Eslem Yangın, ot çayı, kuşburnu, ayva yaprağı, çakal eriği özütlerinden hazırladığı ekmekleri streç filme sararak küflenmeyi kontrol etti. Ot çayı özütü katkılı ekmekte en uzun süreli koruma sağlandığını belirten Yangın, aynı zamanda bu özlerle biyobozunur gıda ambalajları da geliştirdi.

Ödül ve Başarı

Yangın, elde ettiği başarıyla gurur duyduğunu belirtirken, ekmeklerin daha uzun süre muhafaza edilmesi için geliştirdikleri biyobozunur ambalajlarla da dikkat çekti. Projesiyle Türkiye finaline katılmaya hak kazanan Ayşe Eslem Yangın, gelecekte de doğal gıda katkı maddeleri ve biyobozunur ambalajlar üzerine çalışmaya devam edeceğini ifade etti.

Bu Yazıya Tepki Ver