2021’de e-Fatura Geçiş Zorunluluğu Nedir?

e-fatura-2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektronik ortamda hazırlanan faturaların yeni ismi olan e-fatura, insanların kağıda basım ile uğraşmadan çok daha πratik şekilde internet ortamında alıcı – satıcı arasında iletilen mali değeri olan belgeler, e-fatura olarak tanımlanır. İleri yıllarda tüm firmalar için zorunlu olması beklenen faturaların 2021 itibariyle zorunluluğu var mı? E-fatura kullanıcıları arasına girmek zor mudur? Ne gereklidir? Tamamını bu rehberde okuyabileceksiniz.

 

Elektrik ortamda fatura gönderimi yapacağınız ve faturaları alacağınız, e-fatura sistemiyle birlikte istediğiniz her zaman saklanan faturaları anında görebileceğiniz elektronik fatura sistemi olarak tanımlanan e-faturalar, günümüzde 2017 yılından bu yana bazı şartlara göre birçok şirkette zorunlu olan sistemlerden biridir.

 

10 milyon TL ve üzeri tüm kurum ve kuruluşlarda zorunlu olan e-fatura mükellefi olma durumu, 421 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu kapsamına göre zorunlu olmuştur. 2019 yılında çıkartılan yeni yasa ile birlikte brüt olarak satış hasılatı 5 milyon TL ve üzeri olan kurum ile kuruluşlarda da e-fatura mükellefi getirilmiştir.

 

E-Fatura Avantajları Nelerdir?

 

E-fatura ile birlikte daha da kolay ve pratik şekilde faturalandırma süreçlerinin hızlandırılması gibi durumlar olması sayesinde günümüzde e-fatura 2021 de girecek kullanıcılar için birçok avantajı da bulunur. Şirketinizin herhangi bir şekilde fiziksel faturalarının kaybolması, kağıt masrafları oluşması ya da benzer sorunların ortadan kaldırılması mümkün oluyor. Faturaların dijital ortamda taşınarak çok daha iş gücünün tasarruf edilerek muhasebe süreçlerinin hafifletilmesi gerçekleştiriliyor.

 

E-faturaya geçtikten sonra her fatura başı ödenen masraflar, artık kuruş bazında olacaktır. Bu da masraf anlamında sizi yine tasarrufa götürecek konulardan biri olacağını unutmayın. Tüm faturalarda kendi başınıza bir tasarım yapabilir ve her faturada farklı tasarım ya da reklamları fatura üzerinden yaparak kullanımı orijinal hale getirebilirsiniz.

 

2021 yılı itibariyle e-fatura sistemine geçen kullanıcılar, tüm arşivdeki faturalarını 10 yıla kadar saklayabilirler. Bu sayede bulut sunucularda saklanan bu faturalarınız, her zaman sistemin verdiği güçlü arşivleme özelliği sayesinde her zaman kullanılabilir, arşivden çıkartılabilir olmasıyla beraber sizlere iş kolaylığı sağlayacaktır.

 

E-Fatura Sistemi Özellikleri

 

Öncelikle bu sistem hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda fatura kesmek için uygun bir sistemdir. Bu sayede 2021 e faturaya geçiş yapacak her şirket, çok rahat şekilde bu sisteme uyum sağlayabilir ve muhasebe süreçlerini de istediği her ortamda tamamlayabilir.

 

Fatura, sistemde 10 yıl boyunca saklanır ve siz istediğiniz her zaman arşivlediğiniz tüm faturalara anında ulaşabilirsiniz. Fatura gönderimi öncesinde taslak halinde çalışma sürdürür, istediğiniz zaman gönderim yapabilirsiniz. Sınırlama olmadan çok rahat şekilde toplu fatura gönderebilir ya da gönderim yapmayı başarabilirsiniz. Bu şekilde ihtiyaç olan her zaman toplu fatura gönderimleri yapmak mümkündür.

 

Eğer Uyumsoft ile sağlanacak hizmetler sayesinde e-fatura sistemine geçerseniz, bu sistemde hem güvenlik hem de bakım rutin şekilde gerçekleştiği için sizler hiçbir şey ile uğraşmadan her zaman güncel sistem üzerinden hızlı şekilde tüm işlemlerinizi başarıyla tamamlarsınız.

 

2021’de E-fatura Zorunluluğu Kimler İçin Geçerlidir?

 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre EPDK lisanslı şirketlerin tümü, e-fatura sistemini kullanmak zorundadır. Bununla beraber bavul ticareti yapan şirketler ile birlikte ÖTV 3 yapan her şirket, e-fatura sistemine geçerek faturalandırma süreci işlerler.

 

1 yıl boyunca 5 milyon TL ve üzeri cirosu bulunan tüm şirketler bu sisteme geçişi zorunludur. İnternet aracılığıyla mal satan, hizmet veren firmaların tamamı da e-fatura sistemi kullanmak zorundalardır. Ayrıca BKMYBS olarak belirlenen tüm kamu kurum ve kuruluşları, e-fatura sistemi kullanımında zorunlu tutulan yerler olmaktadır. Son olarak GİB’in belirleyeceği tüm özel gruplarla birlikte şirketlerin tamamı e-fatura sistemine geçmesi Gelir İdaresi Başkanlığınca zorunlu tutulmuştur.

 

Bu Yazıya Tepki Ver