Serkan Uğraş Kaygalak: “Getirisinden daha az yük yaratan bir e-ticaret modeli yaratmayı hedefliyoruz.”

Serkan Uğraş Kaygalak: "Getirisinden daha az yük yaratan bir e-ticaret modeli yaratmayı hedefliyoruz."
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Webrazzi E-Ticaret 2021 konferansımızın 17 Şubat tarihinde gerçekleştireceğimizi sizlere daha önce aktarmıştık. Etkinliğimizin konuşmacıları arasında yer alan Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Serkan Uğraş Kaygalak, bankacılık ve e-ticaretin geleceği ile ilgili önemli detaylar paylaştı. 

Ödeme sistemleri rakamları sayesinde e-ticareti çok yakından takip ettiklerini paylaşan Kaygalak, 2020 yılında kart harcamalarının 1,2 trilyon TL‘ye ulaştığını da paylaştı. Bunun içinde yer alan e-ticaret harcamalarına bakınca artış hacminin yüzde 37 olduğunu görüyoruz. 

Toplam harcamaların yüzde 22’sinin e-ticaretten geldiğini de paylaşan Kaygalak, kartla yapılan her beş işlemden birinin e-ticaret ile ilgili olduğunu da sözlerine ekledi. Saniyede gerçekleşen işlemlerin 2020’de iki katına çıktığını da aktaran Kaygalak, 2020 yılında Türkiye İş Bankası’nda e-ticaret işlemi yapan müşteri sayısının 4,4 milyondan 5 milyona çıktığını da paylaştı.

Kısacası İş Bankası’nın her her 5 müşterisinden 4’ü online alışveriş işlemi gerçekleştiriyor. Parasal işlem toplam hacminin 2019 yılında oranla iki katına çıktığını da aktaran Kaygalak, Maximum Mobil’den gerçekleştirilen parasal işlemlerin hacminin 2020 sonunda 3,3 Milyar TL‘ye ulaştığı da paylaştı.

E-ticaretin artık bütün markalar için vazgeçilmez bir satış kanal olduğunu aktaran Kaygalak, markalar için e-ticaretin farklı uygulamalar üzerinden deneyim riski oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Pazar yerlerinin ise bu riski ortadan kaldırdığını paylaşan Kaygalak, ihracat konusunda ise markaları desteklemek gerektiğini de paylaştı.

Her büyük bankanın Türkiye’de bir sadakat uygulaması olduğunu da belirten Kaygalak, bunu sadece taksit olarak görmememiz gerektiğini bu uygulamaların mil, yan hizmetler ve puanlar sunduğunu da paylaştı. Ülkemizdeki sadakat uygulamalarının bu yönü ile yurt dışındaki bankalardan ayrıldığını da belirten Kaygalak, İş Bankası’nın 500 bin ödeme noktasında üye iş yerlerine entegre durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

E-ticaret konusunda en önemli hususun ödeme adımı olduğunu da belirten Kaygalak, kapıda ödemelerin e-ticaret ödemelerinin sadece yüzde 4’ünü oluşturduğunu da belirtti. Maksimum Mobil’de 7 milyona yakın indirilme ve 2 milyona yakın kullanıcı sayısına ulaştıklarını da aktaran Kaygalak, 6,2 milyon kart müşterisine sahip olduklarını da paylaştı.

Geçtiğimiz Temmuz ayında sizlere aktardığımız “Gördüm Aldım” özelliğinden de bahseden Kaygalak, bu servis ile markaların kampanyalarını sadece sergilemekten çıkararak ödemeye aracılık etmeye başladıklarını da belirtti. Kısacası Maksimum Mobil’in Gördüm Aldım özelliği ile direkt olarak sipariş verebilirsiniz. Gördüm Aldım’ın ödeme adımında toplanan puan ve millerin kullanılabildiğini de paylaşalım.

Gördüm Aldım’da 73 iş ortağı ile 140 bin ürün sergilendiğini de belirten Kaygalak, ilerleyen dönemde daha fazla ürün sergileneceğini de belirtti. Geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye İş Bankası’nın Moka Ödeme Kuruluşu’nu 3,8 milyon dolara satın aldığını sizlere aktarmıştık. 

Moka satın almasından da bahseden Kaygalak, fintech ruhunu bozmadan e-ticaret ve super app için öngördükleri sisteme Moka‘yı adapte etmek için satın almaya karar verdiklerini de dile getirdi. Maximum İşyerim ile B2B konusunda hizmet vereceklerini de belirten Kaygalak, getirisinden daha az yük yaratan bir e-ticaret modeli yaratmayı hedeflediklerini de paylaştı.

Bu Yazıya Tepki Ver