“Türkiye kararlılığını ortaya koydu”

1633608575_AhmetD__rd__nc__
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak kabul edilen Paris İklim Anlaşması, TBMM Genel Kurulu’nda katılımcı milletvekillerinin oy birliği ile onaylandı. Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Anlaşmanın TBMM tarafından onaylanması Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede kararlılığını ortaya koydu” dedi. Bu kararın küresel iklim değişikliği mücadelesine de ivme kazandıracağının altını çizen Dördüncü, “Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması, düşük karbonlu ekonomiye geçişte Türkiye’deki tüm paydaşlar için somut yol haritalarının belirlenmesi anlamına geliyor. Bu süreçte Global Compact Türkiye olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” diye konuştu. 

 

İklim ve çevre krizinin etkisi canlıları ve tüm ekosistemi olumsuz yönde etkiliyor. Mevcut tahminlere göre önlem alınmadığı takdirde önümüzdeki yıllar içinde küresel sıcaklık seviyelerinin sanayi öncesine kıyasla 2,6 derece üzerinde kalacağı ön görülüyor. Artan sıcaklıklarla birlikte aşırı hava olayları, seller, orman yangınları, Türkiye’nin de yer aldığı Akdeniz havzası başta olmak üzere Avrupa’nın büyük bölümünde, Asya, Afrika kıtalarında kuraklıkların yoğunluğu büyük ölçüde artacak. Bu durum, açlık, yoksulluk, göç gibi birbirini izleyen küresel krizlerin derinleşmesi riskini de beraberinde getiriyor. Bu kritik süreçle ilgili önemli bir adım atan Türkiye Büyük Millet Meclisi, dünyanın ilk kapsamlı iklim anlaşması olarak kabul edilen, 191 ülkenin onayladığı Paris İklim Anlaşması’nı oy birliğiyle kabul etti. Anlaşma küresel sıcaklık artışının uzun vadede 2 santigrat derecenin altında tutulmasını taahhüt ediyor. Ayrıca salınan ve tutulan sera gazı emisyonlarının da dengelenmesi hedefleniyor.

 

13. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan İklim Eylemi’nin UN Global Compact’in öncelikli eylem alanlarından biri olduğunu belirten Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Türkiye’deki şirketlerin iklim değişikliğine karşı somut adımlar atmaları için ihtiyaç duyulan kaynak ve araçları sağlamak için çalıştıklarının altını çizdi. Dördüncü, “ulusal emisyon azaltım hedeflerinin tutturulması için hükümetlerin yanı sıra iş dünyasına da büyük bir sorumluluk düşüyor. İş dünyası olarak düşük karbonlu ekonomiye geçiş çabalarımıza ivme kazandırmamız gerekiyor. İklim değişikliği ile mücadelede küresel düzeyde atılan en somut ve kapsamlı adımlarından biri olan Paris İklim Anlaşması’nın TBMM tarafından onaylanması bu çabanın ivmelenmesini sağlayacak” dedi. Bu kararın Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede kararlılığını ortaya koyduğunu ve küresel çabalara ivme kazandırılması yönünde atılan önemli bir adım olduğunu sözlerine ekleyen Dördüncü, “Anlaşma’nın onaylanmasının ardından bu hedeflerle uyumlu düşük karbonlu ekonomiye geçiş için çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekecek.  Türkiye’nin Paris hedeflerine ulaşabilmesi için tüm paydaşların yol haritalarına ihtiyacı olacak. Global Compact Türkiye olarak bu süreçte iş dünyasının somut katkısı için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

 

“Küresel stratejimizi, yerel önceliklerle birleştirerek iş dünyasını harekete geçiriyoruz”

UN Global Compact’in dünya genelindeki 69 yerel ağından biri olduklarını söyleyen Ahmet Dördüncü “Global Compact Türkiye olarak küresel stratejimizi, yerel önceliklerle birleştirerek Türkiye iş dünyasını harekete geçirmek için çalışıyoruz. Ülkemizde, bölgemizde ve küresel seviyede gerçekleştirdiğimiz etkinlikler, sunduğumuz program, kaynak ve araçlarla üyelerimizin sürdürülebilirlik alanında gelişimini desteklerken hem yerelde hem de küresel ölçekte iyi uygulamaların paylaşılması ve iş birliklerinin kurulması için bir platform görevi görüyoruz” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver