USD49,60EUR55,72ALTIN6.493,83Istanbul22° Bulutlu0:27İKİNDİ'YEKALAN SÜRE
Ekonomi

Küresel Piyasalar Yeni Haftaya Karışık Başladı Teknoloji Hisseleri Baskı Oluşturdu

Küresel piyasalar haftaya karışık başlarken, teknoloji hisselerindeki satışlar dikkat çekiyor. FOMC tutanakları ve jeopolitik gelişmeler piyasaların yönünü belirleyecek.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalar Yeni Haftaya Karışık Başladı Teknoloji Hisseleri Baskı Oluşturdu

Küresel piyasalar, ABD’de açıklanan istihdam verilerinin faiz artırımı beklentilerini azaltması ve Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimlerin hafiflemesiyle haftaya karışık bir seyirle başladı. Teknoloji hisselerindeki satış baskısı, risk algısını yüksek tutmaya devam ediyor.

Yatırımcılar, politika yapıcıların faiz oranlarına ilişkin beklentilerine dair daha fazla ipucu elde etmek amacıyla Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarını yakından takip edecek. Bu hafta jeopolitik gerilimlerin azalması, petrol fiyatlarındaki düşüş ve teknoloji sektöründeki gelişmelerin piyasaların yönünü belirlemesi bekleniyor. Şirket bilançoları da yatırımcıların gündeminde olacak.

Piyasaları Etkileyen Gelişmeler

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonu yaptığı konuşmada İran’ın anlaşmaya varmayı çok istediğini belirterek, İran’ın eski lideri Ali Hamaney için yapılan devlet töreni kapsamında Tahran yönetimine bir hafta izin verdiğini söyledi. Bu gelişmelerin yanı sıra, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,47’ye gerilerken, dolar endeksi 101 seviyesinde seyrediyor.

Altının onsu, 4.202,13 dolara kadar yükseldikten sonra satışlarla 4.159 dolara geriledi. Dolar endeksinin 100’ün üzerinde kalması altın fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor. Analistler, Fed’in sıkı para politikasına devam edeceği öngörüsünün gücünü koruduğuna işaret ediyor. Uluslararası yatırım bankalarının altın fiyat tahminlerini aşağı yönlü revize etmesi de fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

OPEC+ grubunun ağustos ayından itibaren petrol üretim hedeflerini artırma kararı almasıyla Brent petrolün varil fiyatı 72 dolar civarında işlem görüyor.

Borsa ve Döviz Kurlarında Son Durum

New York borsası, teknoloji hisselerindeki satış baskısıyla perşembe günü karışık kapandı. Dow Jones endeksi yüzde 1,14 artarken, S&P 500 endeksi yatay seyretti ve Nasdaq endeksi yüzde 0,80 geriledi. Avrupa borsaları ise ABD’den gelen olumlu verilerin etkisiyle pozitif bir seyir izledi. İngiltere, İtalya, Fransa ve Almanya borsaları günü yükselişle tamamladı.

Asya piyasalarında ise teknoloji hisselerindeki düşüşler nedeniyle karışık bir seyir hakimdi. Japonya ve Güney Kore borsaları gerilerken, Çin ve Hong Kong borsaları yükseldi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, cuma gününü yüzde 0,26 düşüşle 14.417,91 puandan tamamladı. Dolar/TL kuru ise cuma gününü 46,8030 seviyesinden kapatarak bankalararası piyasada 46,8180’den işlem görüyor.

ABD Başkanı Trump’ın salı günü Ankara’da düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılması bekleniyor. Trump, zirve sonrası Ukrayna ve Suriye liderleriyle de görüşecek. Analistler, bu hafta yurt içinde reel efektif döviz kuru ve fiyat gelişmeleri raporu, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nden gelecek verilerin takip edileceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 14.300 ve 14.200 puan destek, 14.500 ve 14.600 puan direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Benzer Haberler

Tümü
Ticaret Bakanı Bolat Gümrük Birliği Güncellemesinde Alan Bazlı İlerlemeyi Duyurdu
Ticaret Bakanı Bolat Gümrük Birliği Güncellemesinde Alan Bazlı İlerlemeyi Duyurdu
TMO 2026 Çeltik Alım Fiyatlarını Açıkladı Üreticilere Detaylı Bilgi
TMO 2026 Çeltik Alım Fiyatlarını Açıkladı Üreticilere Detaylı Bilgi
Ağustos’ta Ticaret ve Perakende Satış Hacmi Yıllık Yükseldi
Ağustos’ta Ticaret ve Perakende Satış Hacmi Yıllık Yükseldi
TOKİ 58 Şehirde 83 Bin 503 Sosyal Konutu Tamamladı
TOKİ 58 Şehirde 83 Bin 503 Sosyal Konutu Tamamladı
Devlet Korumasındaki 394 Genç Kamu Kurumlarına Atandı
Devlet Korumasındaki 394 Genç Kamu Kurumlarına Atandı
SPK 2026’da 9 Ayda 948 Milyon TL Ceza Kesti Fonlarla İlgili 96 Suç Duyurusu Yapıldı
SPK 2026’da 9 Ayda 948 Milyon TL Ceza Kesti Fonlarla İlgili 96 Suç Duyurusu Yapıldı
Son Dakika Güncel Haberler - uyumhaber.com
Copyright © 2025 Tüm hakları UYUM HABER 'de saklıdır.