ABD, Nükleer Enerjide Bir Devrim Yaratmayı Hedefliyor.

Screenshot_6
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülkenin 10 yıl içinde nükleer füzyon enerjisi kullanarak enerji üretmeyi planladığı açıklandı. ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, bu konuda Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) 67’inci Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ABD’nin temiz enerji hedefleri doğrultusunda nükleer füzyon teknolojisine yatırım yapmayı planladığını ifade etti.

Nükleer füzyon, ağır atomların parçalanarak enerji ürettiği fisyonun aksine, hafif atomların birleşerek enerji üretmesi prensibiyle çalışır. Bu pusulabet teknoloji, karbon salımı yapmadan ve radyasyon riski olmaksızın enerji üretme potansiyeline sahiptir, bu nedenle “sonsuz temiz enerji kaynağı” olarak tanımlanmaktadır. Ancak, füzyonun gerçekleşmesi için oldukça yüksek sıcaklık ve basınca ihtiyaç duyulmaktadır.

ABD’nin bu alandaki çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Özellikle California’da bulunan Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’nda geçen yıl yapılan deneyler, nükleer füzyon teknolojisinde önemli bir başarıya imza atmıştı.

Enerji Bakanı Granholm ayrıca, ABD’nin halihazırdaki nükleer fisyon tesislerinden ortaya çıkan radyoaktif atıkların depolanması için çalışmalara başladığını da belirtti. Joe Biden yönetiminin temiz enerjiye olan bağlılığını gösteren diğer bir hamle ise 8 milyar dolarlık pusulabet giriş bir hidrojen programı olacak. Granholm, bu programın detaylarının ekim ayında açıklanacağını ve temiz hidrojenin maliyetini 10 yıl içinde kilogram başına 1 dolara düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Granholm, İngiltere’nin benzinli ve dizel araç satışına getirdiği yasağın 2035’e ertelenmesi kararını eleştirerek, iklim değişikliğiyle mücadelede hızlı hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Nükleer füzyon teknolojisi, ABD’nin gelecekteki enerji stratejisinin önemli bir parçası olacak gibi görünüyor. Bu alandaki başarılı çalışmalar, ülkenin temiz enerjiye geçiş sürecini hızlandırabilir ve global enerji piyasalarında yeni bir dönemin başlamasına neden olabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver