Prof. Dr. Ali Ertürk’ün Öncü Araştırması Almanya Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, dünya çapında ses getiren bir araştırmaya imza attı. Prof. Dr. Ertürk ve ekibi, koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin beyne sızma mekanizmasını keşfetti. İlginç Bulgular Ortaya Konuldu Araştırma sonucunda, spike proteinlerinin kafatasındaki ‘gizli geçitlerde’ birikerek beyin…
Almanya Helmholtz Munich Akıllı Biyoteknolojiler Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, dünya çapında ses getiren bir araştırmaya imza attı. Prof. Dr. Ertürk ve ekibi, koronavirüsün insan vücuduna girmek için kullandığı spike proteininin beyne sızma mekanizmasını keşfetti.
Araştırma sonucunda, spike proteinlerinin kafatasındaki ‘gizli geçitlerde’ birikerek beyin yüzeyine sızabildiği gözlendi. Prof. Dr. Ertürk, Covid-19’dan hayatını kaybeden ve uzamış Covid hastalarının beyin dokuları üzerinde yaptıkları çalışmalarda önemli bulgular elde ettiklerini belirtti.
Ekip, geliştirdikleri ‘DISCO Transparency’ tekniği ile deney farelerinin vücutlarını şeffaflaştırıp dijital haritalandırmayı başardı. Bu yöntemle virüsün vücuttaki yayılımını görsel olarak ortaya koyarak ‘dijital biyopsi’ kavramını literatüre soktular.
Prof. Dr. Ertürk’ün araştırması, uzamış Covid hastalarında spike proteinlerinin vücutta uzun süre kalarak beyne zarar verebileceğini ortaya koydu. Bu proteinlerin yıllarca kafatasında saklanabildiği ve zamanla beyne sızabildiği belirlendi.
Prof. Dr. Ertürk, virüsün vücuda yayılma kapasitesinin arttığını ve beyinde inflamasyon ile damar bozukluklarına neden olabileceğini vurguladı. Ayrıca uzamış Covid’in pandemiden daha büyük bir etkiye sahip olabileceği uyarısında bulundu.
Bu önemli araştırma, Covid-19’un beyin ve diğer organlara etkileri konusunda yeni bir perspektif sunarak sağlık alanında önemli bir dönüm noktası olabilir.
Reklam & İşbirliği: [email protected]