Zararlı Organizmalarla Mücadelede Alınan Tedbirler
Bakanlık tarafından bitkisel üretimde zararlı organizmaların neden olabileceği verim ve kalite kayıplarının önlenmesi amacıyla zirai mücadele tedbirleri alınıyor. Gıda güvenliğinin sağlanması ve verim kayıplarının önlendiği Türkiye’de tarım ilaçları gerekli durumlarda kullanılıyor.
Entegre Mücadele Projeleri ve Destekleme Ödemeleri
Kimyasal kullanıma alternatif mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılması amacıyla entegre mücadele projeleri uygulanıyor. Bu projelerle pestisit kullanımına alternatif olan biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemlerini kullanan üreticilere destekleme ödemeleri yapılıyor. Bu destekleme sayesinde uygulama alanı hızla genişlemektedir.
Aktif Madde Yasaklamaları ve Kalıntı Eylem Planı
Ülkede AB’ye uyum kapsamında çevre ve insan sağlığı açısından olumsuz etkileri tespit edilen 223 aktif madde yasaklandı. Üreticiler, bu aktif maddeler yerine daha güvenli pestisitler kullanmaya yönlendiriliyor. Ayrıca pestisit kalıntısı riski bulunan ürünlerde 2022-2025 yıllarını kapsayan Kalıntı Eylem Planı uygulanmaya başlandı.
Türkiye’deki Pestisit Kullanımı ve Karşılaştırmalar
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan verilere göre, 2022’de hektar başına pestisit kullanım oranı Türkiye’de 2,26 kilogram olarak hesaplandı. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında, Türkiye’nin bu alandaki performansı dikkat çekmektedir.