Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) USOM Siber Güvenlik Çalışmaları

image_6720e49275c5b
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

USOM’un Stratejik Önemi

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde 2013 yılından bu yana faaliyet gösteren USOM, dijital dünyadaki güvenlik açısından stratejik önem taşıyor. Merkez, kritik altyapıların güvenliği, kişisel verilerin korunması, ulusal savunma kabiliyetinin artırılması ve dijital ekonominin büyütülmesi gibi konularda çok yönlü çalışmalar yapıyor.

Sürekli Güçlenen Siber Güvenlik Çabaları

USOM, Türkiye’nin siber güvenlik konusundaki pozisyonunu güçlendirmeyi hedefliyor. Geçen yıl 2 bin 205 olan Siber Olaylara Müdahale Ekibi sayısının bu sene sonunda 2 bin 300’e, gelecek yıl ise 2 bin 310’a çıkarılması planlanıyor. Uzman personel sayısının da artırılmasıyla birlikte her gün 17 milyon IP adresi taranıyor ve siber güvenlik zafiyetlerine karşı önlemler alınıyor.

İşbirlikleri ve Eğitim Faaliyetleri

USOM, Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi operatörlerle siber savunmada işbirliği yapıyor. Ayrıca, siber olaylara hazırlık seviyesini artırmak amacıyla verilen eğitimler, yarışmalar ve tatbikatlarla siber kapasite inşası destekleniyor. Tehdit istihbaratı ile siber güvenlik istihbaratı edinimi ve üretimi, ulusal ve uluslararası paydaşlarla koordinasyon çalışmaları da önemli bir yer tutuyor.

Yerli Projelerle Güvenliğin Sağlanması

Projeler arasında yerli ve milli AVCI, AZAD, KASIRGA, ATMACA gibi yazılımlar siber güvenliğe önemli katkılar sağlıyor. Bu projelerin yanı sıra FETİH Projesi ile insan kaynağının geliştirilmesi ve siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesi sağlanıyor. Katılımcılara gerçek dünya senaryolarında siber güvenlik testleri yapma imkanı sunan uygulamalı eğitim laboratuvarı, sektördeki ihtiyaçları karşılamaya yönelik çalışmalara destek oluyor.

Bu Yazıya Tepki Ver