Bilim İnsanları Uçuk Virüsünün Beyinde Yol Açabileceğini Ortaya Koydu ⏬👇

image_6816166991927
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, uçuk olarak bilinen Herpes Simpleks Virüsü Tip 1’in, yaşlı insanların beyinlerinde bulunabileceği ortaya çıktı. Bu virüs, vücutta çocukluktan itibaren saklanır ve zaman zaman uçuk olarak kendini gösterir. Ancak uzun süredir mikroptan arınmış olduğu düşünülen beyinde, “kan-beyin bariyeri” adı verilen koruma mekanizmasına rağmen virüs bulunabileceği belirlendi.

Alzheimer Riskini Arttırabilir

Araştırmacıların keşfettiği en dikkat çeken nokta ise, belirli bir gen varyantına sahip olan ve uçuk virüsü ile enfekte olan kişilerin Alzheimer riskinin arttığıydı. Uzun yıllar vücutta uykuda kalan virüs, yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi zayıfladığında beyne girebilir ve zarar vererek iltihaplanmaya sebep olabilir. Bu durum bazı insanlarda Alzheimer’a neden olabilecek hasarlara yol açabilir.

Zona Aşısı ve Demans İlişkisi

İngiltere ve Stanford Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar, zona aşısının yapılan kişilerde demans geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu gösterdi. Yaygın enfeksiyonların önlenmesinin Alzheimer riskini azaltabileceği düşünülüyor ve bazı aşıların Alzheimer’a karşı koruyucu etkisi olabileceği belirtiliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver