Calgary Üniversitesi ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyi‘nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, fareler ve bazı bitki türlerini kullanarak ilginç bir keşfe imza attı. Araştırma sonucunda, canlı organizmalardan yayılan zayıf ışığın ölümle birlikte kaybolduğu gözlendi. Canlı Organizmaların Parıldama Fenomeni Araştırmayı yürüten fizikçi Vahid Salari ve ekibi, hayvanlarda ve bitkilerde yaşamın sona ermesiyle birlikte gözle görülür düzeyde zayıf…
Calgary Üniversitesi ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyi‘nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, fareler ve bazı bitki türlerini kullanarak ilginç bir keşfe imza attı. Araştırma sonucunda, canlı organizmalardan yayılan zayıf ışığın ölümle birlikte kaybolduğu gözlendi.
Araştırmayı yürüten fizikçi Vahid Salari ve ekibi, hayvanlarda ve bitkilerde yaşamın sona ermesiyle birlikte gözle görülür düzeyde zayıf bir ışık salınımının durduğunu keşfetti. Bu ışığın, yaşarken var olduğu ancak ölümle birlikte kaybolduğu belirtildi. Bilim dünyasında tartışmalı bir konu olan biyofoton salınımı, bu çalışma ile yeni bir bakış açısı kazanmış oldu.
Bilim insanları, vücuttaki stres durumunda artan reaktif oksijen türlerinin bu zayıf ışığın kaynağı olabileceğini düşünüyor. Farelerin ölüm sonrasında vücut sıcaklığında tutulmasıyla dış etkenlerin ölçümü etkilemesi önlenerek yapılan deneylerde, ölümden sonra yayılan foton miktarının azaldığı tespit edildi. Benzer şekilde bitkiler üzerinde yapılan uygulamalar da parlaklıkta artış olduğunu gösterdi.
Araştırmacılar, canlı organizmaların stres düzeyinin belirlenmesinde bu ışık salınımının kullanılabileceğini belirtiyor. Bu sayede, insanlar ve hayvanların sağlık durumu invaziv olmayan yöntemlerle izlenebilecek. Çalışmanın sonuçları, The Journal of Physical Chemistry Letters adlı dergide yayımlandı ve bilim dünyasında büyük yankı uyandırdı.
Son dakika haberleri için Haberler Mersin’i takip edebilirsiniz.
Reklam & İşbirliği: [email protected]