Çin Uzay İstasyonuna İkmal Mekik Demirledi
Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, uzay istasyonunun çekirdek modülünün arka iskelesine demirleyen mekik, taykonotların planlanan şekilde ikmal malzemelerini transfer etmeleri için bekliyor.
İkmal Seferi ve Amaçları
Çin’in “Long March 7 Y9” roketiyle fırlattığı mekik, Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi’nden yola çıkmıştı. Bu ikmal seferi, 30 Ekim’de uzay istasyonuna gönderilen yeni taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong” Hakkında Bilgiler
Çin, kendi uzay istasyonunu kurarak, ABD’nin yasaklarına rağmen uzay araştırmalarına devam ediyor. “Tiengong” (Gök Sarayı) isimli uzay istasyonu, çekirdek modül ve laboratuvar modüllerinden oluşuyor. Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen bu istasyon, gelecekte bir uzay teleskobu da eklenerek genişletilecek.
Uzay İstasyonu İnşaatı ve Gelişim Aşamaları
Çekirdek modül olan “Tienhı” ile laboratuvar modülleri “Vıntien” ve “Mıngtien” fırlatılarak istasyonun ana iskeleti oluşturuldu. “Şüntien” adlı uzay teleskobunun da ilerleyen dönemlerde istasyona eklenmesi planlanıyor.
Taykonot ve Mekiklerin Görevleri
3 kişilik taykonot ekipleri dönüşümlü olarak uzay istasyonunda görev yapıyor. “Şıncou” ve “Tiencou” mekikleriyle personel taşınırken, ikmal malzemeleri de “Tiencou” mekikleriyle istasyona gönderiliyor.
Bu yeni ikmal seferi ve uzay istasyonunun gelişimi, Çin’in uzay araştırmalarındaki büyüme ve ilerleme hedeflerini gözler önüne seriyor.