TESS’in Yakaladığı “Flaş Işıkları” Yapay Zeka ile İncelendi
Science Daily dergisinde yer alan habere göre, profesyonel ve amatör gök bilimcilerden oluşan bir ekip, NASA’nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından yakalanan “flaş ışıkları”nı yapay zeka kullanarak detaylı bir şekilde inceledi.
“TIC 290061484” İsimli Benzersiz Üçlü Yıldız Sistemi Keşfedildi
İncelenen veriler sonucunda, ekip tarafından “benzersiz” olarak nitelendirilen “TIC 290061484” isimli üçlü yıldız sistemi keşfedildi. Bu sistemin, yaklaşık iki günde dönen iki yıldıza 25 günde dönen üçüncü bir yıldızın eşlik ettiği belirlendi. Üstelik, bu bulguyla, üçlü yıldız sisteminde tespit edilen 33 günlük dönüş hızı rekoru kırılmış oldu.
Yapay Zeka ile Verilerin Daha İyi Anlaşılması Sağlandı
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) fizikçi Saul Rappaport, bulgular hakkında yaptığı açıklamada, “Böyle bir sistemi tespit etmek heyecan verici çünkü nadiren bulunurlar ancak mevcut sayımların gösterdiğinden de yaygın olabilirler” ifadesini kullandı. NASA Ames Araştırma Merkezi’ne bağlı SETI Enstitüsü’nden Veselin Kostov da yapay zeka kullanılarak uydulardan elde edilen verilerin daha iyi anlaşılabildiğini belirtti. Kostov, artık yıldızların yörüngelerini, kütlelerini, boyutlarını ve sıcaklıklarını ölçebildiklerini ve böylece sistemin nasıl oluştuğunu inceleyip evrimini tahmin edebileceklerini paylaştı.
Bu heyecan verici keşif, “The Astrophysical Journal” dergisinde yayımlanarak geniş kitlelerle paylaşıldı.