GÜVENLİ ARAÇ KULLANIMI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKEN TÜM DETAYLAR

10022022-guvenliarackullanimi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“ŞOFÖR SADECE ARACINA DEĞİL ÇEVREYE DE HAKİM OLMALI”

Radyo Trafik’te yayınlanan “Uzman Görüşü” programında Cezayir Doğan’ın moderatörlüğünde, Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe ve Castrol Filo Doktoru Ali Kemal Kurnaz araç kullanımı hakkında önemli bilgiler verdiler.

“ARAÇ KULLANMAYI SEVİYORUM”

Dinleyici sorularından önce programa katılan Türkiye’deki nadir Kadın TIR Şoförlerinden biri olan Ceylan Hanım, neden bu mesleği seçtiğini ve mesleğin incelikleri hakkında konuştu. İki çocuk annesi Ceylan Hanım; “Üniversite okuyorum ve tır şoförüyüm. Eşim TIR şoförü olduğu için ben de bu mesleği seçtim. Araç kullanmayı seviyorum. Mesleğe kamyon şoförlüğü ile başladım ve üç yıldır yollardayım.”İfadelerini kullandı.

Castrol Filo Doktoru Ali Kemal Kurnaz’dan eğitim alan Ceylan Hanım sözlerini şöyle sürdürdü: “Hocamdan eğitim aldığım güne kadar içimde bir korku vardı. Eğitim aldıktan sonra direksiyon başında çok rahatım ve kendime güvenim geldi. Ali Kemal Hocamın öğrettikleri sayesinde aracım daha az yakıt harcıyor ve işyerinde en az yakıt harcayan şoför benim.”

“KÜÇÜK ARAÇLAR KÖR NOKTAMIZA GİRMEYİN!”

Küçük araç sürücülerinin ağır taşıtların kör noktalarına girmelerinin tehlikesini vurgulayan TIR şoförü Ceylan Hanım, aynı zaman da meslektaşların da takip mesafesini korumaları gerektiğinin altını çizdi. Programda bir çok konuya değinen Ceylan Hanım; ”Şoförlük demek sadece aracın içine olmak değildir her noktaya hakim olmak gerekir. Direksiyon başındayken hem aracınızı hem de yolu ve çevreyi de iyi gözlemlememiz gerekiyor.” Dedi.

“DETANASYON DİZEL ARAÇLARDA OLUR”

Dinleyicilerden gelen sorulara yanıt veren Yol ve Sürüş Güvenliği Uzmanı Mert İntepe, detanasyonun dizel motorlar için olduğunu belirtti İntepe; “Detonasyon motordaki sıkıştırma oranını, devri yükselterek vites küçültüp kompresyon yaptırarak güç patlaması yapmaktır. Detonasyon her motor için değil dizel motorlar için geçerlidir.” İfadelerini kullandı.

 

“BAR SEVİYESİ ŞARTLARA GÖRE DEĞİŞEBİLİR”

LPG konusunda geçen hafta söylenenlerin yanlış anlaşıldığını da belirten İntepe, sözlerini şöyle sürdürdü:“LPG konusunda radyomuza çok fazla soru geliyor. LPG’nin yer altı tankı var. Hava sıcaklığına, dolum ve doluluk oranı seviyesine bağlı olarak BAR seviyesini düşük görebilirsiniz. Bu bir problem değildir. Aracınıza az yakıt gelmez sadece pompa süreniz uzar.”

LPG alırken BAR seviyesi hakkında Castrol Filo Doktoru Ali Kemal Kurnaz da önemli bilgiler verdi. Kurnaz; “LPG’de düşük basınçtayken deponun dolma zamanı uzuyor. Yüksek basınçta ise deponun doluş zamanı kısalıyor. BAR seviyesinin düşük olması daha az yakıt almak anlamına gelmez.” İfadelerini kullandı.

“DORSELERDE FREN SİSTEMİ İLK SIRADAN BAŞLAR”

Dorselerde fren sisteminin ilk sıradan sona doğru sıralandığını belirten Mert İntepe, sözlerini şöyle sürdürdü:“Ağır olan her zaman itme ve altına alma gücüne sahiptir. Çekici ve dorse arasında fren tertibat sorunu varsa makaslama olur. Araçların fren ayarlarıyla oynamayın dorse frenlerin barlarını yükseltmeyin. Bu iş kaliteli fren sistemi ile olur. Dorsede üç dingil vardır. Hiçbir dorsede fren arkadan başlamaz. Fren birinci dingilden sırasıyla arkaya gider.”

“DUMAN RENKLERİNİN SEBEPLERİ VAR!”

Radyo Trafik Gönüllü Muhabirlerinin egzozdan çıkan duman rengi ile ilgili sorularını yanıtlayan Castrol Filo Doktoru Ali Kemal Kurnaz, Egzozdan çıkan duman renginin farklı anlamları olduğunu belirtti. Kurnaz;“Üç duman rengi vardır. Beyaz duman yağ yakmada, siyah duman akaryakıtı normal yakılmadığında, mavi duman ise aracın performansını artırmak için yapılan değişiklikten dolayı çıkar.” İfadelerini kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver