İspanya’da 145 Bin Yıllık Fosil, Down Sendromunu Ortaya Çıkardı

image_667d6e1e98b60
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altı Yaşındaki Neandertal Çocuğunun Fosilinde Down Sendromu Tespit Edildi

İspanya merkezli bir araştırma ekibi, 145 bin yıl önce yaşamış bir Neandertal çocuğuna ait fosil kafatası parçasını inceleyerek, **genetik bozukluğu** olan çocuklarda görülen özelliklerle uyumlu olduğunu keşfetti.

Çocuğun İç Kulağındaki Genetik Bozukluk Belirtileri Tespit Edildi

Analiz sonucunda, Tina adı verilen altı yaşındaki çocuğun **iç kulakta genetik bozukluk** kaynaklı konjenital bir patolojiye sahip olduğu ve muhtemelen ciddi **işitme kaybı** ve **vertigo** ile mücadele ettiği ortaya çıktı.

Neandertallerin Bakım ve Destek Yetenekleri İncelendi

Bu bulgu, Neandertallerin sosyal gruplarında savunmasız bir üyeye, çocuğa doğumdan yıllar sonra **fedakar bakım ve destek** sağlama yeteneğine sahip olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, fosilin bulunduğu Valensiya’daki Cova Negra mağara alanında yapılan kazılarda daha önce gözden kaçan üç yeni fosili keşfettiler.

Geçmiş Popülasyonlardaki Down Sendromu Yaygınlığı Araştırılıyor

Alcalá Üniversitesi’nden Dr. Mercedes Conde-Valverde, çalışmanın, fosillerde **Down sendromunun potansiyel varlığını** inceleme ve bu genetik bozukluğun geçmiş popülasyonlardaki yaygınlığını belgeleme olasılığını ortaya koyduğunu belirtti. Fosillerin 146.000 ila 273.000 yıl öncesine dayandığı düşünülüyor.

Bu Yazıya Tepki Ver