Kalkınma ajansları, 2024-2025 döneminde kadın istihdamı ve girişimciliğini önceliklendirerek 831,7 milyon TL harcadı. 6.803 kadının istihdamına ve 7.711 kadın girişimciye destek sağlandı.
Türkiye’de 26 kalkınma ajansı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda bölgesel gelişmişlik farklarını azaltmak ve yerel potansiyelleri harekete geçirmek amacıyla faaliyet gösteriyor. Ajanslar, 2024-2025 dönemi için ‘Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği’ temasını önceliklendirerek kadınların iş gücüne katılımını ve girişimciliklerini desteklemeye odaklandı.
Bu kapsamda, kadınlara yönelik mesleki eğitimler, girişimcilik destekleri, kooperatiflerin güçlendirilmesi ve dijital becerilerin geliştirilmesi gibi çalışmalar yürütüldü. Toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten yerel işbirlikleriyle kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımı hedeflendi.
Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği teması kapsamında 2024-2025 döneminde kalkınma ajansları 831,7 milyon lira harcama yaptı. Tema çerçevesinde yürütülen uluslararası proje ve faaliyetlerin toplam bütçesi ise 44,6 milyon avroya ulaştı.
Ajansların çalışmalarıyla 6 bin 803 kadının istihdamına katkı sağlanırken, 7 bin 711 kadın girişimciye iş fikirlerini geliştirme ve ekonomik faaliyetlerini büyütme konusunda destek verildi. Bu destekler, kadınların ekonomik hayata daha güçlü katılımının önünü açtı.
Öte yandan, ‘Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uygun Şekilde Dönüştürülmesi için Kapasite Geliştirme Projesi’ kapsamında 20 kadın yönetici ve adayına yönelik liderlik eğitimi sunuldu. Bu eğitim, stratejik düşünme, adaptif liderlik ve kriz yönetimi gibi konuları kapsadı.
Teknoloji ve yaratıcılık temelli girişimleri desteklemek amacıyla 4 milyon lira bütçeli ‘2025 Yılı Yenilikçi Kadın Girişimci Alternatif Destek Programı’ hayata geçirildi. Bu programla Aydın, Denizli ve Muğla’da faaliyet gösteren 8 kadın girişimcinin projesi desteklendi.
Desteklenen projeler arasında üç boyutlu üretim teknolojileri, yenilikçi tekstil uygulamaları, sağlıklı gıda üretimi ve doğal malzemelerle çocuk ürünleri tasarımı gibi çeşitli alanlar yer aldı. Bu yatırımlar, yararlanıcıların üretim kapasitelerini, teknolojik altyapılarını ve pazara erişimlerini güçlendirdi.
Program kapsamında 2025’te 8 projeye toplam 2 milyon 596 bin 6 lira ödeme yapıldı. Kalan projelerin tamamlanması da bu yıl içinde planlanıyor. Ayrıca, Bilecik’te soğuk hava deposu, Isparta’da bağımlılıkla mücadele ve Ankara’da elektrikli araç sistemleri eğitimi gibi projelerle kadınların istihdamına yönelik çalışmalar sürdürüldü.
Reklam & İşbirliği: [email protected]