Kansızlık Nelere Yol Açar

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kansızlık problemi yaşayan kişiler için ‘’Kansızlık nelere yol açar?’’ sorusu merak konusudur. Her yaş grubunda görülme olasılığı bulunan kansızlık sorunu, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretilmemesinden kaynaklanır. Yeterli miktarda üretilmeyen kırmızı kan hücreleri, kana oksijen taşımakla sorumludur. Kansızlığın yol açtığı problemler tedavi edilmezse ileriye dönük daha önemli sorunlar ile karşılaşmanıza neden olabilir. Demir, B12 ve folik asit eksikliği gibi nedenlerden kaynaklanan kansızlık sorununun çözümü için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli miktarda almaya özen gösterebilirsiniz. Özellikle demir eksikliğinden kaynaklı kansızlık problemi için demir bakımından zengin besinler ve demir desteği ile vücudunuza katkı sağlayabilirsiniz.

Kansızlık Nedir?

Vücudun işleyişindeki bozukluğa işaret eden kansızlık, günümüzün sık karşılaşılan sağlık sorunları arasında yer alır. Tıp literatüründe anemi olarak geçen kansızlık, sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısında azalma meydana gelmesi ile ortaya çıkar. Doku ve organlara oksijen taşımakla görevli olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi belirli durumlarda azalır. Vücudun kırmızı kan hücresi üretme kabiliyetinin azalması durumunda ortaya çıkan kansızlık, bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlı bireylerde görülebilir. Kan hücresi üretiminde oluşan sorunun kaynağına göre farklı kansızlık türleri bulunur. Demir minerali ve B12 vitamin eksikliği kansızlığın önemli sebepleri arasında sayılır.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Kişinin sağlık durumuna göre değişiklik gösteren kansızlık belirtileri hafif, orta şiddetli ve şiddetli olmak üzere üç farklı şekilde gözlenir. Anemi çeşidine bağlı olarak farklı semptomlar görülür. Halsizlik, düzensiz kalp ritmi, baş ağrısı ve sürekli yorgun hissetmek, kansızlığın önemli belirtileri arasında yer alır. Enerji kaybını beraberinde getiren kansızlık nefes darlığı yaşamanıza neden olur. Ayrıca göğüs ağrısı ve baş dönmesi gibi semptomlar da kansızlık sorunu yaşayan bireylerde sıklıkla görülür. Cilt renginde solukluk da yine kansızlık belirtileri arasında sayılır. Demir eksikliğinden kaynaklı olarak ortaya çıkan kansızlık varlığında ise kâğıt, buz ve toprak gibi maddeleri yeme isteği oluşabilir. Tırnak şeklinde bozulma ve ağız köşelerinde çatlak oluşumu da demir eksikliğinin neden olduğu kansızlık belirtilerindendir.

Kansızlık Sonucu Oluşan Hastalıklar

Kırmızın kan hücrelerinin üretiminde meydana gelen aksama, kandaki oksijen miktarının düşmesine neden olur. Doku ve organlara yeterli miktarda oksijen gitmesini engelleyen kansızlık, tedavi edilmediği takdirde farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Kansızlık problemi olan kişilerde, oksijen yetersizliğinden kaynaklı olarak kalp ve akciğer problemleri görülebilir. Demir eksikliğine bağlı görülen kansızlık, uzun süre tedavi edilmediğinde kalp yetmezliği ve kalp büyümesi gibi sorunların yaşanmasına neden olabilir.

Kansızlığın Neden Olduğu Problemler

Vücudun zorlanmasına yol açan kansızlık, bireylerde solunum yolu hastalıklarının görülmesine neden olabilir. Doku, kas ve organların ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının azalması kramp ve ağrıların görülme ihtimalini artırır. Ayrıca beyin fonksiyonlarında işleyişin bozulmasına neden olabilen kansızlık, unutkanlık ve duygu durum bozuklukları gibi belirtilerle kendini gösterir. Farklı hastalıkların bulgusu olarak da görülme olasılığı bulunan kansızlık, hekim muayenesini takiben istenen laboratuvar testleri ile anlaşılır.

Kansızlığa İyi Gelen Besinler

Bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan kansızlık, çeşitli enfeksiyonlara karşı vücudun daha savunmasız hale gelmesine yol açar. Kansızlık problemi yaşayan kişiler ‘’Kansızlık nelere yol açar?’’ sorusu gibi ‘’Kansızlığa ne iyi gelir?’’ sorusunun cevabını da merak eder. Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinde üretilir. Bu hücrelere rengini veren ve hücrelerin oksijeni taşıyabilmesini sağlayan protein ise demir açısından son derece zengin olan hemoglobindir. Bu nedenle kansızlık ile mücadele ederken demir kaynaklı gıdaları tüketmek oldukça önemlidir.

Ispanak, brokoli, kereviz gibi sebzelerde bol miktarda demir bulunur. Kırmızı et, somon ve ton balığı gibi besinler de kansızlığa iyi gelir. Ayrıca ceviz, badem ve fındık gibi yağlı yemişleri de tüketerek vücudunuzdaki kırmızı kan hücre üretimine katkı sağlayabilirsiniz. Kümes hayvanları da demir bakımından oldukça zengindir. Hindi, tavuk ve ördek eti de demir eksikliğinin giderilmesi konusunda yardımcı olur. Tahin helvası ve pekmez gibi gıdaları sabah kahvaltısında tüketerek vücudunuzun ihtiyaç duyduğu demirin bir kısmını alabilirsiniz.

Kansızlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık tedavi yöntemlerinin birçoğu, kırmızı kan hücresi sayısının artırılmasına yönelik olarak uygulanır. Kırmızı kan hücrelerinin artması ile birlikte kandaki oksijen miktarı da yükselişe geçer. Kansızlık tedavisinde öncelikli olarak sorunun kaynağı tespit edilir. B12 vitamini, demir minerali ve folik asit gibi eksiklerden kaynaklanan tedavilerde besin ve vitamin takviyesi yöntemi sıkça kullanılır. Demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık tedavisinde demir takviyeleri ve beslenme düzeni değişiklikleri uygulanır. Demir eksikliği fiziksel etkenlerden kaynaklanıyorsa kanamayı durdurmaya yönelik tedavi yöntemlerine başvurulur.

Kansızlığı Önlemek İçin Neler Yapılır?

Kansızlık probleminin temelinde yatan nedenlerden biri demir eksikliğidir. Vücudun sağlıklı ve düzenli işleyişi için zorunlu olan mineraller arasında yer alan demir, hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynar. Vücuttaki demir mineralinin eksilmesi, kansızlık semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur. Vücut tarafından üretilmeyen demirin besinlerden ve takviye gıdalardan alınması gerekir. Birçok besinde bulunan demir, özellikle hayvansal kaynaklı besinlerde fazla miktarda yer alır. Metabolizmanın düzenli şekilde çalışmasına katkıda bulunan demir, bağışıklık sisteminin desteklenmesine de yardımcı olur.

Yorgunluk, halsizlik ve bitkinlik gibi semptomların ortadan kaldırılmasına destek olan demir, kansızlığın önlenmesi konusunda da etkilidir. Kansızlığın yol açtığı sorunları önlemek için doktorunuza danışarak demir takviyelerini kullanabilirsiniz.

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver