Leylek Popülasyonu ve Kışlama Davranışları Hakkında Önemli Gözlemler

image_66a8bd3560c07
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz’un Açıklamaları

Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası’nın leylek popülasyonu için kritik bir alan olduğunu vurgulayarak, bu yılın leyleklerin göç etmeden kışlama yaptığına dikkat çekti.

Leyleklerin Kışlama Davranışları

Yavuz, leyleklerin bu yıl beklenmedik şekilde farklı bölgelerde kışladığını belirtti. Özellikle Akdeniz kıyılarında, özellikle Portekiz ve İspanya’da kışlama yapan leyleklerin sayısında artış olduğunu söyledi. Yavuz, leyleklerin beslenme ve barınma imkanları buldukları her yerde kışlayabileceklerini ifade etti.

Leyleklerin Türkiye’ye Erken Gelişi

Yavuz, Türkiye’ye leyleklerin bu yıl normalden daha erken geldiğine dikkat çekerek, mart ayında gelmesi beklenen leyleklerin şubat ortasında Türkiye’ye ulaştığını belirtti.

Leylek Popülasyonunun İzlenmesi

Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak leylek popülasyonunu tespit etmek ve izlemek için OMÜ Kuş Gözlem Topluluğu’ndaki öğrencilerle sayım yapacaklarını açıklayan Yavuz, leylek yuvalarının da değiştiğini ve arttığını belirtti. Kızılırmak Deltası’nda ağaçlarda yapılan yuvaların sayısında artış yaşandığını ve leyleklerin artık elektrik direklerine yuva yaptıklarını ifade etti.

Bafra’nın “Leylek Köyü”

Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesi’nde bulunan “Leylek köyü” olarak adlandırılan bölgede, ağaçlarda bulunan yuvalar leyleklerle doldu. Bu bölgedeki leylek popülasyonunun artmasıyla birlikte, ağaçlardaki yuva sayısında da belirgin bir artış yaşandı.

Bu Yazıya Tepki Ver