Voyager 1 ve 2’nin Son Durumu
NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı mühendisleri, Kaliforniya’daki merkezlerinden Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçlarına yeni bir komut verdiler. 25 Şubat’ta Voyager 1’e, kozmik ışın alt sistemi deneyini kapatma direktifi verilirken, aynı işlem Voyager 2 için ise 24 Mart’ta gerçekleşecek. Bu değişiklik, her iki uzay aracının üç işlevsel bilimsel cihazla görevlerine devam edeceği anlamına geliyor.
İlginç Uzay Yolculuğu
1977 yılında fırlatılan Voyager 1 ve Voyager 2, başlangıçta 10 bilimsel cihazla donatılmıştı. Ancak uzun yılların ardından güç kaynaklarının azalmasıyla birlikte bazı cihazlar kapatılmak zorunda kaldı. Her iki sondanın enerji kaynağı olan plütonyumdan elde edilen ısı, elektrik üretirken her yıl yaklaşık 4 watt enerji kaybı yaşanıyor.
Voyager 1 ve 2, güneş sistemi dışındaki gezegenleri incelemek üzere tasarlanmış olsalar da şu anda Dünya’dan milyarlarca kilometre uzaklıkta bulunuyorlar ve yıldızlararası uzayda yol almaya devam ediyorlar. Voyager 1 15 milyar mil (25 milyar kilometre), Voyager 2 ise 13 milyar mil (21 milyar kilometre) mesafede bulunuyor. Bu iki uzay aracı, heliosferin ötesine geçerek yıldızlararası uzaya ulaşan ilk insan yapımı araçlar olma özelliğini taşıyor.
Gelecek Planlar
Voyager 1’in düşük enerjili yüklü parçacık cihazı ve Voyager 2’nin kozmik ışın alt sistemi 2026 yılında devre dışı bırakılacak. Ancak NASA uzmanları, en az bir bilimsel cihazla Voyager sondalarının 2030’lara kadar görevlerine devam edebileceğini söylüyor. Bu uzay araçları, plazma dalgaları ve manyetometreler gibi cihazlarla yıldızlararası ortam hakkında veriler toplamaya devam edecekler. NASA, Voyager’ların keşif görevinin devam edeceğini belirterek, “Her gün yeni bir yıldızlararası keşif olabilir.” ifadelerini kullandı.