Salih Sakarya: Teknolojinin İlerlemesi ve Gençlerin İlgisizliği
Altınordu ilçesinde yaşayan Salih Sakarya, 37 yıldır saat tamirciliği yapıyor. 1987 yılında mesleğe çırak olarak başlayan Sakarya, 7 senelik çıraklık döneminin ardından kendi dükkanını açtı. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ve gençlerin mesleğe ilgi göstermemesi nedeniyle çırak bulamıyor.
Çırak Bulamamaktan Şikayetçi
Salih Sakarya, gençlerin mesleğe ilgisizliğinden yakınarak, “Mesleğimiz yok olmaya yüz tutuyor. Teknoloji ilerledikçe biz geride kaldık. Ne yazık ki çıraklık geleneği kayboldu. Bu durumda zanaatın ilerlemesi mümkün değil. Çoğu insan bozulan saatleri tamir ettirmek yerine yeni saat almayı tercih ediyor. Bu da mesleğimizin sonunu hazırlıyor. Herkese sesleniyorum, bize fırsat verin, bu zanaatı öğrenmeye çalışın” dedi.
İmitasyon Saatler ve Sağlık Riskleri
Sakarya, imitasyon saatlerin zararlarına da dikkat çekerek, “Saatinizi alırken dikkatli olun, imitasyon ürünler sektörü bitiriyor. Ayrıca sağlığınıza da zarar verebilir. Bu sahte saatlerin içindeki malzemeler insan sağlığına ciddi tehlikeler oluşturabilir. Orijinal saatinizi alırken uzmanlardan yardım alın” uyarısında bulundu.
Salih Sakarya’nın yaşadığı bu sorun, geleneksel zanaatların teknoloji ve modernleşme karşısındaki zorlu mücadelesini bir kez daha gözler önüne serdi.