Türk Bilim İnsanlarından Kanser Tedavisi Alanında Önemli Buluş

image_66e56f8ce1afb
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yardımcı Doçent Dr. Akdes Serin Harmancı Liderliğindeki Araştırma

Baylor Tıp Fakültesi Nöroşirürji Bölümü’nde çalışmalarını yürüten Yardımcı Doçent Dr. Akdes Serin Harmancı, Texas Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Arif Özgün Harmancı gibi Türk bilim insanlarının da yer aldığı bir araştırma ekibi ile kanser tedavisinde önemli bir adım attı. Harmancı, çalışmalarının merkezinde sinir sisteminin yaygın tümörlerinden biri olan “glioma” olduğunu ve bu tümör hücrelerinin elektriksel aktiviteyi ne ölçüde taşıdığını araştırdıklarını belirtti.

Yeni Tedavi Yöntemleri ve Kişiye Özel Tümör İlacı

Harmancı’nın liderliğindeki araştırma ekibi, hastalarda glial ve nöronal özellikler taşıyan hücrelerin yaygın olduğu durumlarda, hayatta kalma süreçlerinin daha iyi olduğunu tespit etti. Bu bulgu, hastalar ve doktorlar için önemli bir prognoz değeri taşıyor. Glioma beyin tümörü hastalarının yaşam sürelerini tahmin etmede ve yeni tedavi hedefleri oluşturmada yardımcı olabilecek buluşlarıyla ilerleyen zamanlarda daha etkili tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyorlar.

Disiplinlerarası İşbirliği ve Gelecek Perspektifi

Harmancı, yaptıkları çalışmanın farklı alanlardan uzmanlarla birlikte yürütülen bir disiplinlerarası işbirliğinin ürünü olduğunu vurgulayarak, hastalardan alınan tümör hücrelerinin detaylı bir şekilde analiz edilmesi sayesinde kişiye özel tedavilerin geliştirilmesine olanak tanıyan bir adım attıklarını ifade etti. Bu çalışmanın, kanser tedavisi alanında geniş çaplı etkileri olabileceğine inanıyorlar.

Türkiye’nin Potansiyeli ve Bilim İnsanları Arasındaki İşbirliği

Harmancı, Türkiye’deki eğitim altyapısının gücüne dikkat çekerek, Türkiye’den gelen potansiyel araştırmacıların da ABD’deki başarılı çalışmalara katkı sağladığını belirtti. Türk araştırmacılar arasındaki dayanışmanın önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin bu tarz çalışmalara ev sahipliği yapabilecek kapasitede olduğunu ve daha güçlü iletişim ağlarıyla bu tür araştırmaların Türkiye’de de yaygınlaşabileceğine inancını dile getirdi.

Bu Yazıya Tepki Ver