Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin Ocak-Ağustos dönemindeki toplam ihracatı 185 milyar dolara ulaşırken, ABD en büyük ikinci pazar olarak kayıtlara geçti. ABD’ye ihracat yüzde 12,9 arttı.
Türkiye’nin ocak-ağustos döneminde toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artışla 185 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu dönemde en fazla ihracat yapılan ikinci ülke ABD oldu.
Söz konusu 8 aylık periyotta ABD’ye yapılan dış satım, yüzde 12,9’luk artışla 9 milyar 636 milyon 664 bin dolara yükseldi. Almanya, 13 milyar 576 milyon 381 bin dolarla ilk sırada yer aldı.
Türkiye’nin ABD’ye ihracatında kimyevi maddeler ve mamulleri ile elektrik ve elektronik sektörleri öne çıktı. Kimyevi maddeler sektörünün ihracatı yüzde 33,7 artışla 1 milyar 43,4 milyon dolara ulaştı.
Elektrik ve elektronik sektörünün ABD’ye ihracatı ise yüzde 41,8 artarak 996,4 milyon dolara çıktı. Otomotiv endüstrisi de 841,2 milyon dolarlık ihracatla listede yer aldı.
Makine ve aksamları sektörü ihracatı yüzde 27,2 artışla 530,8 milyon dolara, halı sektörü ihracatı ise yüzde 5,2 yükselişle 486,7 milyon dolara ulaştı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ile hazır giyim sektörlerinin ihracatı da sırasıyla yüzde 4,7 ve yüzde 6,5 arttı.
İller bazında değerlendirildiğinde, ocak-ağustos döneminde ABD’ye en fazla ihracatı 3 milyar 423,8 milyon dolarla İstanbul gerçekleştirdi. İstanbul’un ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,1 arttı.
İstanbul’u 976,5 milyon dolarla Ankara, 819,7 milyon dolarla İzmir, 816,4 milyon dolarla Gaziantep ve 700,3 milyon dolarla Kocaeli izledi. Ankara’nın ihracatındaki artış yüzde 53,5 olarak kaydedildi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]