Uzay Kapsülü Dünya’ya Düşebilir: Riskler ve Olası Senaryolar ⏬👇

image_6814c4e7f0744
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzay Kapsülü Yörüngeden Çıkamadı

Yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki kapsül, fırlatma roketinde meydana gelen arıza nedeniyle yörüngeden çıkamayarak görevini tamamlayamadı. Uzay enkazı uzmanları, cismin nereye düşeceği ve ne kadarının atmosferden geçiş sırasında sağlam kalacağını henüz belirleyemedi.

Uzay Kapsülü 10 Mayıs’ta Dünya’ya Giriş Yapabilir

Hollandalı bilim insanı Marco Langbroek’e göre, uzay kapsülü 10 Mayıs civarında Dünya’ya giriş yapabilir. Eğer cisim parçalanmadan kalırsa, saatte 240 kilometre hızla yere çarpabilir. Langbroek, “Risk var ancak endişe seviyesi düşük. Nesne küçük ve atmosferde yanma olasılığı yüksek” dedi.

Olası Düşme Noktaları ve Tehlikeler

Uzay aracı, yıllar içinde parçalanarak yeryüzüne düşerken, iniş kapsülünün hala yüksek eliptik yörüngede döndüğü ve zamanla irtifasını kaybettiği düşünülüyor. Uzmanlara göre kapsül, geniş bir alana yayılarak kuzeyde Londra’dan güneyde Güney Amerika’ya kadar birçok noktaya düşebilir. Ancak Dünya’nın büyük kısmının su ile kaplı olması nedeniyle okyanusa düşme olasılığı daha yüksek.

Isı Kalkanı Başarısız Olursa Tehlike Artabilir

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, ısı kalkanının başarısız olması durumunda kapsülün atmosferde yanacağını belirtti. Ancak kalkan dayanırsa, yarım tonluk metal bir cismin gökten düşmesi kaçınılmaz olacak.

Bu riskli durum, 2022’de Çin’e ait bir roket ve 2018’de yine Çin’e ait uzay istasyonunun Dünya’ya kontrolsüz şekilde giriş yapmasıyla benzerlik gösteriyor. Son dakika gelişmeleri için haberlermersin.com’u takip edebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepki Ver