10 Mayıs 2025 sabahı, Venüs’e gönderilmek üzere tasarlanan araç yörüngeden çıkamayarak Dünya çevresinde dolanmaya devam etti. Cosmos-482 adlı araç, 53 yıl boyunca yörüngede kaldıktan sonra nihayet atmosfere giriş yaptı ve Dünya’ya iniş yaptı. Ancak iniş noktası kesin olarak belirlenemedi ve Avrupa Uzay Ajansı’na göre en muhtemel nokta Hint Okyanusu olarak belirlendi. Atmosfere Giriş ve İniş…
10 Mayıs 2025 sabahı, Venüs’e gönderilmek üzere tasarlanan araç yörüngeden çıkamayarak Dünya çevresinde dolanmaya devam etti. Cosmos-482 adlı araç, 53 yıl boyunca yörüngede kaldıktan sonra nihayet atmosfere giriş yaptı ve Dünya’ya iniş yaptı. Ancak iniş noktası kesin olarak belirlenemedi ve Avrupa Uzay Ajansı’na göre en muhtemel nokta Hint Okyanusu olarak belirlendi.
Almanya’daki Fraunhofer Radar Enstitüsü, 8 Mayıs’ta Kosmos-482 aracını uzayda dönerken görüntülemeyi başardı. Bilim insanları, bu tür araçların atmosfere giriş sırasında tamamen yanmadan yüzeye ulaşabileceğini belirtiyor. Uzmanlar, gelecekte benzer olayların daha az riskli olması için araçların “yok olmaya uygun tasarım” prensibini benimsemeye teşvik ediyor.
Uzay araçlarının atmosfere giriş ve yeryüzüne iniş süreçlerinde tasarımın ne kadar kritik olduğu bir kez daha gözler önüne serildi. Gelecekteki uzay görevlerinde, araçların güvenli şekilde atmosfere giriş yapabilmesi ve yeryüzüne kontrolsüz bir şekilde düşme riskinin en aza indirilmesi için mühendislik açısından daha fazla dikkat gerekmektedir.
👇⏬
Reklam & İşbirliği: [email protected]