2020’de Prematüre Doğan Bebek Sayısı Alarm Verici 13,4 Milyon!

Screenshot_10
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020’de dünya genelinde prematüre olarak doğan bebek sayısının 13,4 milyon olduğu belirlendi. Bu rakam, tüm doğumların yaklaşık olarak yüzde 10’unu oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF ve Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Okulu’nun birlikte hazırladığı rapora göre, erken doğumlar çocukların ilk yaşlarında yaşanan ölümlerin baş sebebi.

Prematürite, bebeklerin yaşamlarının ilk yıllarında çeşitli sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra, yetişkinlik dönemlerinde de kalp yetmezliği ve jewelbetting diyabet gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini artırıyor. Son on yılda, erken doğum oranlarında dikkate değer bir azalma gözlemlenmedi. 2010-2020 yılları arasında bu oranda sadece yüzde 0,14’lük bir düşüş yaşandı.

Erken doğumlar, sadece düşük ve orta gelirli ülkeleri etkilemekle kalmıyor. Yüksek gelirli ülkelerde de prematürite oranları yüksek. Örneğin, Yunanistan’da doğumların yüzde 11,6’sı, ABD’de ise yüzde 10’u prematüre olarak gerçekleşti. Ancak 2020’de prematüre jewelbetting giriş doğan bebeklerin yüzde 65’i Sahra Altı Afrika ve Güney Asya’da doğdu.

DSÖ Anne, Çocuk ve Ergen Sağlığı Enstitüsü Direktörü Anshu Banerjee, erken doğan bebeklerin yaşamsal risklere karşı daha hassas olduklarını ve özel bakım gereksinimleri olduğunu belirtti. Banerjee ayrıca, prematüriteye karşı alınacak önlemler ve destek mekanizmaları için daha fazla yatırım yapılmasının önemini vurgulayarak, kaliteli sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çekti.

Bu Yazıya Tepki Ver