Venezuela’da Yıkıcı Depremler Can Kaybı 164’e Yükseldi OHAL İlan Edildi

Venezuela’yı sarsan 7.5 ve 7.2 büyüklüğündeki depremlerin bilançosu ağırlaşıyor: 164 kişi yaşamını yitirdi, OHAL ilan edildi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Venezuela’da Yıkıcı Depremler Can Kaybı 164’e Yükseldi OHAL İlan Edildi

Venezuela’da Yaracuy eyaletine bağlı Yumare ve San Felipe kentleri yakınlarında meydana gelen 7.5 ve 7.2 büyüklüğündeki ardışık depremler ülkeyi derinlemesine etkiledi. Son bilgilere göre felakette 164 kişi hayatını kaybederken, 971 kişi yaralandı. Venezuela Geçici Devlet Başkanı Delcy Rodriguez, yıkıcı sarsıntıların ardından ulusal çapta olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiğini duyurdu. Depremlerin 39 saniye arayla gerçekleştiği ve geniş bir alanda hissedildiği belirtildi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), ilk olarak 7.1 büyüklüğünde açıkladığı depremlerle ilgili yeni bilgileri paylaştı. Yumare’de 10 kilometre, San Felipe’de ise 21.9 kilometre derinlikte meydana gelen depremler, ülkenin birçok eyaletinde şiddetli şekilde hissedildi. Özellikle Trujillo, Yaracuy, Carabobo, Aragua, Miranda, Karakas ve La Guaira eyaletlerinde büyük yıkımlar yaşandı.

Yıkımın Boyutları ve Acil Durum Kararları

Geçici Devlet Başkanı Rodriguez, peş peşe yaşanan depremlerin ardından 20 artçı sarsıntı kaydedildiğini açıkladı. Karakas’ın çeşitli ilçelerinde binaların çöktüğü, benzer yıkımların Miranda, La Guaira, Aragua, Carabobo ve Falcon eyaletlerinde de görüldüğü bildirildi. Rodriguez, anayasal yetkisini kullanarak olağanüstü hal ilan etti.

İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, sismik olayın 7 büyüklüğünün çok üzerinde olduğunu ifade etti. Başkent Karakas’ta bazı binaların çöktüğünü, Uluslararası Maiquetia Havalimanı’nın tavanının da zarar gördüğünü belirtti. Havalimanındaki tüm uçuşlar iptal edildi. Bakan Cabello, artçı sarsıntı riski nedeniyle vatandaşları evlerinde kalmamaları konusunda uyardı.

Ülkede okullar tatil edildi, zorunlu olmayan tüm faaliyetler askıya alındı. Hasar gören yapıların acilen denetlenmesi için talimat verildi. Rodriguez, “Önceliğimiz hayat kurtarmaktır, maddi yeniden yapılanma konusunu daha sonra ele alacağız” dedi.

Uluslararası Dayanışma ve Yardım Teklifleri

Rodriguez, depremlerin hemen ardından tüm yetkililerin ve sivil savunma sisteminin arama-kurtarma görevlerine odaklandığını bildirdi. Dünya genelinden gelen dayanışma mesajları ve yardım teklifleri için teşekkür etti. Amerika Birleşik Devletleri, Panama, Katar, Ekvador, Kolombiya, Birleşik Krallık, Brezilya ve Meksika gibi ülkeler ile Birleşmiş Milletler ve çok taraflı finans kuruluşları desteklerini iletti.

ABD Başkanı Donald Trump da Venezuela’daki depremlerle ilgili açıklama yaptı. Sarsıntıların “devasa boyutlarda” olduğunu ve “ciddi sayıda can kaybı” yaşandığını belirten Trump, ABD’nin Venezuela’ya yardım etmeye hazır ve istekli olduğunu vurguladı. Hükümetinin tüm kurumlarına hızlıca harekete geçmeleri için talimat verdiğini açıkladı.

Benzer Haberler
Venezuela’da Yıkıcı Depremler Can Kaybı 164’e Yükseldi OHAL İlan Edildi
Venezuela’da Yıkıcı Depremler Can Kaybı 164’e Yükseldi OHAL İlan Edildi
ABD F-15 Pilotunun İran Semalarında Gördüğü Drone Formasyonu İstihbaratı Karıştırdı
ABD F-15 Pilotunun İran Semalarında Gördüğü Drone Formasyonu İstihbaratı Karıştırdı
Karadeniz’de Panama Bayraklı Gemiyi İHA Saldırısı Vurdu 2 Türk Vatandaşı Yaralandı
Karadeniz’de Panama Bayraklı Gemiyi İHA Saldırısı Vurdu 2 Türk Vatandaşı Yaralandı
İran Heyeti İsviçre Zürih Görüşmeleri İçin Tam Kadroyu Açıkladı
İran Heyeti İsviçre Zürih Görüşmeleri İçin Tam Kadroyu Açıkladı
Putin Ukrayna ile Barış Görüşmelerine İstanbul Mutabakatını Şart Koştu
Putin Ukrayna ile Barış Görüşmelerine İstanbul Mutabakatını Şart Koştu
Trump Yeni Air Force One’ı Tanıttı Türkiye Ziyareti Yolda
Trump Yeni Air Force One’ı Tanıttı Türkiye Ziyareti Yolda
Son Dakika Güncel Haberler - uyumhaber.com
Copyright © 2025 Tüm hakları UYUM HABER 'de saklıdır.