Demir Takviyesi Portakal Suyu İle Daha Etkili Oluyor

Screenshot_7
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Demir takviyelerini alırken kahve yerine portakal suyunu tercih etmek, araştırmalara göre daha etkili sonuçlar veriyor. Yapılan çalışmalar, C vitamini ile alınan demirin, diğer içeceklerle alındığında daha iyi emildiğini gösteriyor.

Demir eksikliği, yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu gibi sorunlara neden olabilir, özellikle hamilelik ve emzirme döneminde sıkça karşılaşılır. Bu durumlar ortaya çıktığında doktorlar genellikle demir takviyelerini önerirler.

Ancak bugüne kadar demir takviyeleri genellikle kahve ile alınırdı. Ancak son araştırmalar, C vitamini ile alınan demirin daha etkili olduğunu gösteriyor.

Yapılan bir çalışma, demir eksikliği olan 34 kadından oluşan bir grupta farklı içeceklerin 100 mg demir takviyesinin emilimini nasıl etkileyebileceğini inceledi. Kan testleri, demir tabletlerinin portakal suyu ile alındığında, bir fincan kahve ile alındığında neredeyse dört kat daha fazla demirin kanda emildiğini gösterdi.

İsviçre’nin Zürih kentindeki üniversitelerden oluşan bir araştırma ekibi, kahvenin demir emilimi üzerinde engelleyici bir etkiye sahip olduğunu ve suya kıyasla demir emilimini yüzde 54 azalttığını söyledi. Bunun nedeni ise kahvede bulunan klorojenik asit adlı bir kimyasalın, bağırsaktaki demire bağlanarak demirin emilimini engellemesidir.

Emilimi Dört Kat Artırıyor

Araştırma şu sonuca vardı: “Demir emilimini en üst düzeye çıkarmak için, ağızdan alınan demir sabahları, C vitamini açısından zengin yiyecek veya içeceklerle birlikte tüketilmeli. Bu tavsiyelere uymak, demir takviyelerinin etkinliği üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir: Sabahları kahve veya kahvaltı ile 100 mg demir dozu tüketmekle karşılaştırıldığında, bunu tek başına portakal suyu ile tüketmek, demir emiliminde neredeyse dört kat artışa neden olur ve doz başına 20 mg daha fazla emilmiş demir sağlar.”

Portakal suyundaki yüksek C vitamini seviyesi, midede asidik bir ortam yarattığından demir emilimini artırır, bu da demirin daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Diyetisyen Dr. Carrie Ruxton da şunları söyledi: “Kadınların üçte birinden fazlası diyetleriyle yeterince demir alamıyor, yüzde 10’a varan oranda ise klinik olarak demir eksikliği var. Bu, yorgunluk, efor sırasında nefes darlığı ve beyin bulanıklığı gibi semptomlara neden olabilir. Demir takviyesi almak önemlidir, ancak bu yeni araştırmanın gösterdiği gibi, demirin emilimini engellediği için bir fincan kahve ile birlikte almaktan kaçınmak gerekir. Bunun yerine bir bardak portakal suyu daha iyi bir seçenek çünkü demir emilimini dört kata kadar artırabilir.”

Bu Yazıya Tepki Ver