Ölümcül Kedi Enfeksiyonu Kıbrıs’ta Hızla Yayılıyor

Screenshot_2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kıbrıs’ta hızla yayılan ve ölümcül sonuçlar doğuran kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) mutasyonu salgını, bu yıl 300 bin kadar kedinin hayatına mal oldu. FIP, tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen bir kedi koronavirüsü hastalığıdır.

Kıbrıs’ı kasıp kavuran kedi enfeksiyöz peritonit (FIP) mutasyonu salgını, son aylarda pusulabet giderek artan bir şekilde kedilerin yaşamını tehdit ediyor. Bu salgın, kedi koronavirüsünün (FCoV) neden olduğu bir hastalık olan FIP’ın daha önce görülmemiş bir mutasyonu tarafından tetikleniyor. Bazı raporlara göre, bu yıl Kıbrıs’ta 300 bin kadar kedinin yaşamına mal olduğu tahmin ediliyor.

Kedi Veteriner Cerrahı Uyarıyor

Kedi veteriner cerrahı Dr. Jo Lewis, virüsün özellikle kedilerin pusulabet giriş bir arada yaşadığı yerlerde hızla yayıldığını belirtiyor. Lewis’e göre virüs, kedi tarakları, kedi kumu kepçeleri ve hatta insanların ayak ve ellerinden de bulaşabiliyor. Bu durum, Kıbrıs’taki salgının sadece ev kedilerini etkilemesini açıklıyor olabilir.

Belirtiler ve Tedavi

Kedi Tıbbı Uzmanı Profesör Danielle Gunn-Moore, F-CoV-23 olarak adlandırılan bu yeni türün ‘özellikle kötücül’ olduğunu ve ‘tüm hücrelere girdiğini’ söylüyor. Kedinizde FIP belirtileri gözlemlediğinizde hemen bir veteriner hekime başvurmalısınız. Belirtiler arasında şişkin bir karın, nefes alma sorunları, mamadan kesilme, yalpalama ve nöbetler gibi nörolojik semptomlar yer alabilir.

Profesör Gunn-Moore’a göre, FIP tanısı konmuş kediler, Covid-19’a karşı etkili olduğu kanıtlanmış iki antiviral ilaçla tedavi edilebilir. Kedinizin sağlığı için erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır.

Bu Yazıya Tepki Ver