GAPS Uzmanı ve Diyetisyen Şeydanur Özpınar’dan Kış Aylarında Beslenmeye Dair Uyarılar

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mevsimsel hastalıklar özellikle kış aylarında artış gösteriyor. Havaların soğumasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı başta olmak üzere pek çok hastalıkla hemen herkes en azından bir kez karşılaşıyor. Bu yıl bir de koronavirüs salgınının etkisiyle kış aylarında hastalıkların çok daha artacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar koronavirüse karşı uyarılarda bulundukları gibi mevsimsel hastalıklara yakalanmanın virüse de davetiye çıkartabileceğine işaret ediyorlar.

GAPS Uzmanı ve Diyetisyen Şeydanur Özpınar beslenme düzeninde ufak değişiklikler yapılarak grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı önlem alınması gerektiğini belirtti. Sağlıklı beslenme ise hastalıklara yakalanma riskinin azaltılabileceği gibi daha hafif atlatıla da bileceğine vurgu yaptı.

Kış Aylarında da Bol Su Tüketilmeli

Hem klinik hem de online diyet desteği sağlayan GAPS Uzmanı ve Diyetisyen Şeydanur Özpınar, kış aylarında beslenmeyle alakalı “Haftada 2 defa balık tüketilmeli. Balık içerisinde bulunan omega 3 bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Mevsiminde taze balıkların haftada 2-3 defa ızgara veya fırınlanarak pişirilmesi tavsiye edilmektedir.

Bol su tüketimi bu aylarda da devam etmeli. Su, vücutta toksik etkisi olan bağışıklığı düşüren metabolitlerin vücuttan atılabilmesi için önem taşımaktadır. Günde ortalama 1,5-2 litre kadar su tüketilmesi bağışıklık sistemi için önem taşımaktadır.

Renkli ve çeşitli beslenmeye daha fazla özen gösterilmeli. Tek tip beslenme sonucunda tek tip mineral veya vitamini vücuda alınmaktadır. Mümkün olduğu kadar renkli ve çeşitli beslenmek bağışıklık sistemi için gerekli tüm fizyolojik ögeleri vücuda almak anlamına gelmektedir. Günde en az 2-3 porsiyon taze meyve ve sebze tüketmek önem taşımaktadır. Özellikle meyveleri meyve suyu olarak değil posasıyla birlikte tüketmek hem vitamin kayıplarını önleyecektir hem de kilo kontrolünü sağlayacaktır.” dedi.

Bitki Çayları Kış Aylarında İyi Bir Yardımcı Olur

İstanbul diyetisyen ihtiyaçlarına profesyonel destek sağlayan Özpınar, emziren anneler, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanlar dışında diğer kişilerin bitki çayları ile de bağışıklıklarını kuvvetlendirmeleri gerektiğine vurgu yapıyor.

Bu Yazıya Tepki Ver