Gram altın, dün ons fiyatındaki düşüşle değer kaybederken, bugün güne alıcılı başladı. Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmeler ve ABD enflasyon verisi piyasaları etkiliyor.
Gram altın, dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybederek günü önceki kapanışına göre yüzde 2,78 düşüşle 6 bin 47 liradan tamamladı. Yeni güne alıcılı başlayan gram altın, saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,6 artışla 6 bin 85 lira seviyesinden işlem görüyor.
Aynı dakikalar itibarıyla çeyrek altın 10 bin 23 liradan, cumhuriyet altını ise 39 bin 938 liradan alıcılara sunuluyor. Altın fiyatlarındaki bu dalgalanmaların Orta Doğu’daki jeopolitik gelişmelerle yakından ilişkili olduğu belirtiliyor.
Orta Doğu’da ABD ve İran arasındaki tansiyonun yükselmesi, varlık fiyatlarının yönünü belirlemeye devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın Hürmüz Boğazı’nda ABD ablukasının yeniden yürürlüğe girdiğini ve geçişlerden ücret alınacağını açıklaması, bölgedeki gerilimi artırdı. İran ise bu müdahaleye izin vermeyeceklerini bildirdi.
Bölgedeki bu gelişmeler petrol fiyatlarında yükselişe neden olurken, küresel enflasyonist baskıları kuvvetlendirerek merkez bankalarının politika alanını daralttı. Piyasa beklentilerinde ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz artışı yapacağına dair beklentiler güçleniyor.
Bu durum, ABD’nin 2 yıllık tahvil faizinin yüzde 4,30’a çıkarak son dönemdeki en yüksek seviyesini görmesine ve dolar endeksinin 101,2 seviyesine yükselmesine yol açtı. Güçlenen dolar ve yükselen tahvil faizleri, altının ons fiyatını dün yüzde 2,6 düşüşle 4 bin dolara geriletti. Altının onsu yeni işlem gününde 4 bin 25 dolarda dengelendi.
Bugün ABD’de açıklanacak enflasyon verisi piyasaların ana gündem maddesi olacak. Analistler, yurt içinde veri gündeminin sakin olacağını, yurt dışında ise ABD enflasyon verisi ve Orta Doğu’daki gelişmelerin yakından takip edileceğini belirtti.
Reklam & İşbirliği: [email protected]