Kanserin Çaresi Hücresel Tedavilerle Yol Açılıyor

Screenshot_20
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hematolojik kanserlerde yeni tedavi yöntemleri umut vadederken, bağışıklık sistemi üzerinden kanserle savaş hedefleniyor.

Hematolojik kanserlerle mücadelede yeni umut ışıkları yanıyor. Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhlis Cem Ar’ın 49. Ulusal Hematoloji Kongresi’nde yaptığı açıklamalara göre, hedefe yönelik ve bağışıklık sistemi üzerinden etkisini gösteren tedaviler, hematoloji alanında önemli bir yer edinmeye başlıyor. Özellikle CAR-T hücre tedavileri, ileri biyoteknolojik ürünler arasında yer alıyor.

CAR-T hücre tedavileri, hastanın kendi bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini tanıyacak şekilde genetik olarak değiştirilmesini içeriyor. Bu sayede hastanın kendi vücudu, kanserle savaşırken destekleniyor. Bu tedavi yöntemi, özellikle diğer standart tedavilerin sonuç vermediği veya başarısız olduğu durumlarda umut ışığı oluşturuyor.

Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Reyhan Küçükkaya, hematolojik kanserlerin oluşumunu ve hücresel tedavilerin başarısını şu şekilde açıklıyor: Kanser, kök hücrelerdeki mutasyonlar sonucu ortaya çıkar ve bu mutasyonlar kök hücrelerin betnblue anormal bir şekilde çoğalmasına yol açar. Normalde bağışıklık sistemi bu anormal hücreleri tanıyarak yok etmelidir. Ancak bağışıklık sistemi bu görevi yerine getiremezse kanser hastalığı gelişir. Hücresel tedaviler, hastanın bağışıklık hücrelerini kanseri tanıyacak şekilde değiştirerek bu sorunu aşmayı hedefler.

Özellikle yüksek dereceli lenf kanserleri ve akut lösemiler gibi hızlı seyreden kanserler için hücresel tedaviler umut vaat ediyor. Bu tedaviler sayesinde kanserli dokuların yok edilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması mümkün olabilir.

Türkiye’de hücresel tedavilerin geliştirilmesi için özel laboratuvarlara ve uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu belirten Prof. Dr. Küçükkaya, bu  betnblue giriş alandaki çalışmaların sonuçlarının umut verici olduğunu söylüyor. Ayrıca, genetik tanısal testlerin kullanımının da kanser teşhisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Bu testler, hastanın genetik yapısına uygun tedavi seçeneklerinin belirlenmesine yardımcı olurken, daha etkili ve kişiye özel tedavilerin geliştirilmesine olanak tanır.

Hematolojik kanserlerle mücadeledeki bu yeni yöntemler, hastalar için umut vadederken, Türkiye’de bu alandaki çalışmaların geliştirilmesi ve uluslararası standartlara uygun hale getirilmesi için çaba harcanmaktadır.

Bu Yazıya Tepki Ver