Putin: Koronavirüs, Büyük Buhran’dan bu yana görülmemiş sistematik bir ekonomik kriz başlattı

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Putin, Suudi Arabistan’ın dönem başkanlığındaki G20 Zirvesi’ne video konferans yoluyla katıldı. Kovid-19 ile mücadelede G20 ülkelerinin önemine işaret eden Putin, “Ülkelerimiz, dünya ekonomisi için toplam 12 trilyon dolarlık teşvik paketi oluşturdu. Ayrıca, öncelikli tıbbi ihtiyaçlar için 21 milyar dolarlık seferberliğe katkıda bulunduk, aşıların geliştirilmesi, üretimi ve dağıtımı için uluslararası iş birliği başlattık” diye konuştu.

“DÜNYA, 2020’DE EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ ZORLUKLAR YAŞADI”

Salgının yayılmasını önlemek için uygulanan kısıtlamaların küresel ekonomiye önemli zararlar verdiğini anlatan Putin, “Salgın önlemleri nedeniyle Kovid-19, dünyanın Büyük Buhran’dan bu yana karşılaşmadığı sistematik bir ekonomik kriz başlattı. Dünya, 2020’de eşi benzeri görülmemiş zorluklar yaşadı” ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK VE YOKSULLUĞA DİKKAT ÇEKTİ

Ekonomide yaşanan zorluklar nedeniyle dünyanın işsizlik ve yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını aktaran Putin, “Bazı olumlu sinyallere rağmen, salgın nedeniyle yaşanan toplu işsizlik ve yoksulluk dünya için en büyük tehlikeler. G20’nin rolü bu tehlikeleri bertaraf etmektir” değerlendirmesinde bulundu.

PUTİN, REFORM ÇAĞRISINDA BULUNDU

Putin konuşmasında, G20 ülkelerine Dünya Ticaret Örgütü nezdinde reform yapılması çağrısı da yaptı.

BÜYÜK BUHRAN NEDİR?

Kara Perşembe, 1929 yılında başlayan ve 1930’lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Kuzey Amerika ve Avrupa merkezli başlayan buhran, dünyanın geri kalanında da yıkıcı etkisini göstermiştir.

En çok etkilenen ülkeler sanayileşmiş ülkeler oldu Büyük Buhran’dan en çok sanayileşmiş ülkeler etkilenmiştir. Bunalımdan etkilenen birçok ülkede inşaat faaliyetleri durmuş; tarım ürünü fiyatlarındaki %40-60’lık düşüş, çiftçileri ve kırsal bölge nüfusunu kötü etkilemiştir.

ABD borsasının çöküşüyle başlıyor 1929 Bunalımı temelde ABD’de borsanın çöküşüne ithaf edilse de; o yıllarda yeryüzündeki ekonomik koşullara, krizin büyüklüğü ve etkisine bakıldığında Büyük Dünya Bunalımı adını almayı hak ettiği açıkça görülmektedir. Bunalım dünyada 50 milyon insanın işsiz kalmasına, yeryüzündeki toplam üretimin %42 oranında ve dünya ticaretinin de %65 oranında azalmasına neden olmuştur. 1929 yılına kadar dünyada oluşan diğer krizlere bakıldığında dünya ticaretinin en fazla %7 oranında düştüğü düşünülürse 1929 bunalımının ne derece etkili olduğu tahmin edilebilir.

Putin: Koronavirüs, Büyük Buhran'dan bu yana görülmemiş sistematik bir ekonomik kriz başlattı

Kaynak: Anadolu Ajansı / Emre Gürkan Abay

Bu Yazıya Tepki Ver