Aksoy Araştırma ’nın paylaştığı verilere göre, toplumun büyük kesimi Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönebilecekleri koşulların oluşturulmasından ya da zorla gönderilmesinden yana.
Salih KAPLAN
ANKARA (Anayurt) – Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili seçmenlere görüşlerini soran Aksoy Araştırma ’nın paylaştığı verilere göre, toplumun büyük kesimi Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönebilecekleri koşulların oluşturulmasından ya da zorla gönderilmesinden yana.
Aksoy Araştırma, Türkiye Monitörü başlıklı araştırmalarının 30 ’uncu haftasında Türkiye ’deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili görüşleri sordu. Anketin katılımcılarına “Türkiye ’de geçici koruma altındaki Suriyeli sayısı 23 Haziran 2021 tarihi itibarıyla 3 milyon 684 bin 412 kişi oldu. Cumhurbaşkanı siz olsaydınız, Suriyelilerle ilgili ne yapmayı tercih ederdiniz?” sorusunun yöneltildiği araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 58,4 ’ü “Suriye ile gerekli temasları sağlayıp, ülkelerine dönebilecekleri koşulların oluşmasını sağlarım” yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 34,3 ’ü “Zorla da olsa ülkelerine geri gönderirim” yanıtını verirken “Suriyeli sığınmacıların hayatlarını bundan sonra Türkiye ’de geçirmeleri için entegrasyon politikasına ağırlık veririm” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 7,3 oldu.
Aynı soruya verilen yanıtların parti seçmenleri içindeki dağılımının da incelendiği araştırmaya göre, Suriyeli sığınmacıların ülkelerine zorla gönderilmesi gerektiği görüşünü en çok benimseyen seçmen kitlesi, CHP ’de yer aldı. Anketin katılımcılarından milletvekili seçiminde CHP ’ye oy verdiğini belirtenlerin yüzde 50 ’si, zorla gönderme yöntemini tercih edeceklerini belirtirken yüzde 49 ’u sığınmacılar için ülkelerine dönebilecekleri koşulların oluşturulmasını sağlayacaklarını dile getirdi. CHP seçmeni arasında entegrasyon politikasına ağırlık vereceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 1 ’de kaldı.
Zorla gönderme görüşünde CHP seçmenini Millet İttifakının ortağı olan İYİ Parti izledi. İYİ Parti seçmenlerinin yüzde 42,4 ’ü zorla göndermeden yana tercihini belirtirken Suriye ’de uygun koşulların sağlanması gerektiğini ifade edenlerin oranı yüzde 54,3, hayatlarını Türkiye ’de geçirmelerin için entegrasyon politikasına ağırlık verilmesini tercih edenlerin oranı da yüzde 3,3 şeklinde oldu.
HDP seçmenimde zorla gönderme düşüncesinde olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 35,2 oldu. Meclis ’te grubu bulunan partiler arasında, Cumhurbaşkanı olması halinde sığınmacılar için entegrasyon politikasına önem vereceğini dile getiren seçmen oranının yüzde 11,1 ile en yüksek ikinci sırada olduğu HDP ’de sığınmacıların ülkelerine döneceği koşulları oluşturacağını söyleyenlerin oranı da 53,7 oldu.
İktidar partisi AK Parti ’nin seçmenleri arasında zorla gönderme fikrini benimseyenlerin oranı yüzde 27,6 oldu. Seçmenlerin yüzde 64,2 ’si sığınmacıların ülkelerine dönebileceği koşulların oluşturulması görüşünde olurken, yüzde 8,2 ’si ise entegrasyon politikasından yana oldu.
MHP seçmeni ise diğer partiler arasında zorla gönderme görüşünün en az, sığınmacıların hayatlarını Türkiye ’de geçirebilmeleri için gerekli politikaların oluşturulması görüşünün en fazla olduğu parti oldu. MHP seçmeninin yüzde 29,4 ’ü zorla göndermeden yana görüş belirtirken yüzde 57,8 ’i ülkelerine dönebilecekleri koşulların sağlanmasından, yüzde 12,7 ’si ise entegrasyon politikalarına ağırlık verilmesinden yana oldu.
MİLLET İTTİFAKI ÖNDE
Araştırmada ayrıca katılımcıları “Bu pazar bir milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” diye soruldu. Araştırmaya göre AK Parti yüzde 30,6 ile en çok oya sahip olan parti olurken, yüzde 28,7 ile ikinci sırada yer alan CHP ’yi yüzde 13,3 ’lük oy oranı ile İYİ Parti, yüzde 9,3 ’lük oy oranı ile HDP ve yüzde 8 ’lik oy oranı ile MHP izledi. Diğer partilerin oy oranı toplamda 4,8 olurken DEVA Partisinin oy oranı yüzde 2,6, Gelecek Partisi ’nin oy oranı yüzde 1,7, Saadet Partisinin oy oranı ise yüzde 0,8 şeklinde oldu.