Trump NATO zirvesine giderken Demokratlara yüklendi

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Trump, NATO’nun kuruluşunun 70’inci yıl dönümü dolayısıyla 3-5 Aralık’ta düzenlenecek NATO Liderler Toplantısı’na yeralma üzere İngiltere’ye gitmeden önce Beyaz Saray bahçesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Temsilciler Meclisi Hak Komitesinde bugün başlayan azil soruşturması oturumlarına katılmayı veya temsil edilmeyi reddetmesine ilişkin soruları yanıtlayan Trump, soruşturmayı “oyun” olarak niteledi.

Trump, “Demokratlar, radikal solcu Demokratlar, hiçbir şey yapmayan Demokratlar, tam bir sene evvelden planlanan NATO seyahatine gideceğim süre (azil soruşturması oturumlarına) karar verdi. Bu gezi başkan olarak yaptığımız en önemli seyahatlerden biri ve bunu yapmaları ve azil konusunu masaya koymaları ülkemiz için bir utançtır.” değerlendirmesinde bulundu.

“KORUDUĞUMUZ ÜLKELERDEN EKSRA 130 MİLYAR DOLAR DAHA ALINMASINI SAĞLADIK”

Trump, zirvede çoğu ülke lideri ile bir araya geleceğini belirterek, NATO üyesi ülkelerin örgüt için daha fazla masraf yapması gerektiği yönündeki açıklamasını yineledi.

NATO üyesi ülkelerin savunma harcamaları konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesi yönündeki ısrarını “Amerikan halkı için uğraş” olarak yorumlayan Trump, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in de kendisini bu konuda takdir ettiğini söyledi.

Trump, “Bizim için hiç adaletli bir koşul yok bu. Bildiğiniz üzere biz fazla fazla artı ödeme yapıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg de ifade etti, koruduğumuz oysa ödemelerini yapmayan ülkelerden ekstra 130 milyar dolar daha alınmasını biz sağladık. İhmal edip ödemiyorlardı. Bunları konuşacağız. Daha başka fazla şey konuşacağız.” diye konuştu.

Konuyla ilgili Twitter hesabından da izah etme yapan Trump, “Seçilmemden önceki 30 yılda NATO harcamaları üçte iki oranında azalmıştı ve yalnızca 3 NATO üyesi parasal yükümlülüklerini yerine getiriyordu. Göreve geldiğimden beri yükümlülüklerini yerine getiren NATO müttefiklerinin sayısı ikiye katlandı ve NATO harcamaları 130 milyar dolar civarında arttı.” ifadelerini kullandı.

BREZİLYA VE ARJANTİN’E EK GÜMRÜK VERGİSİ

Trump, sabahleyin saatlerinde Twitter hesabından Brezilya ve Arjantin’e karşın çelik ve alüminyum ithalatında ek gümrük vergilerini bitmiş getirdiklerini açıklama ederek, şunları kaydetti:

“Brezilya ve Arjantin, heybetli bir devalüasyonun başını çekiyor ki bu da çiftçilerimiz için iyi yok. Bu yüzden derhal yürürlüğe konmak üzere bu ülkelerden ABD’ye gelen çelik ve alüminyuma karşın ek gümrük vergilerini her tarafta getirdim. Benzer şekilde Merkez Bankasının da (FED) bir takım ülkelerin, sayıları hiç de az değil, devalüasyonla zinde dolarımızdan faydalanmaması için harekete geçmesi gerekir. Bu koşul, üretici ve çiftçilerimizin ürünlerini adil şekilde ihraç etmesini epeyce zorlaştırıyor. Faizleri düşürün veya gevşetin.” (AA)

Bu Yazıya Tepki Ver