TÜPLÜ MEYVE FİDANI NE ZAMAN DİKİLİR?

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

                Her meyve fidanının olduğu gibi tüplü meyve fidanlarının da belirli dikim süreçleri vardır. Bu süreçler dahilinde en önemli olan şey aslında meyve fidanlarının ne zaman dikileceğini bilmek ve uygun zaman dahilinde iken o meyve fidanını dikmek olacaktır.

 

Tüplü Meyve Fidanı Nedir ve Ne Zaman Dikilir?

                Tüplü meyve fidanı olarak adlandırmasını yaptığımız fidanlar kökleri toprak içerisinde yer alacak şekilde aşı noktaları ise toprağın üstünde kalacak surette dikilmesi gerekli olan fidanlardır. Tüplü meyve fidanlarının kökleri siyah tüp torbalar içerisinde yer aldığı için bu fidanlar tüplü meyve fidanı olarak adlandırılmıştır, aynı zamanda torbalı fidan olarak da adlandırıldığını da görmeniz mümkün olan bir durumdur. Kasım ve mart ayları arasında kalmakta olan altı aylık dönem açık köklü fidan dönemi olarak bilinmektedir fakat açık kök sahibi fidanların altı aylık bir dikim dönemi bulunmaktadır ve bu dönem dışında herhangi bir şekilde ekim için uygun değildir. Tüplü meyve fidanlarını ise yılın on iki ayı boyunca dikme  şansına sahip olacaksınız. Tüplü meyve fidanlarında sadece dikim kurallarına uymak şartıyla toprak kütlesini bozmadan ve dağıtmadan dikim işlemini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Aynı zamanda tüplü meyve fidanları oldukça bol bir çeşide sahiptir ve hemen hemen bütün meyve ağaçlarının tüplü meyve fidanları aracılığı ile yetiştirilmesi mümkün olan bir durumdur.

Yılın On İki Ayı Dikilebilen Tüplü Meyve Fidanlarının Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

                Tüplü meyve fidanları dikenlere sağladığı avantajlar nedeniyle oldukça sık bir şekilde tercih edilmektedir. Açık kök sahibi olan meyve fidanlarının tersine tüplü meyve fidanlarının ekilmek için elverişli oldukları dönem sadece yılın kasım ile mart ayları arasında sıkışmış olan altı ayı değil, yılın on iki ayıdır. Buradan da anlaşılacağı gibi tüplü meyve fidanları sene içerisinde istenildiği zaman dikilme şansına sahiptir. Bu durumun temel nedeni ise fidan köklerinin toprağın tam olarak içerisinde ve tüplü halde bulunmasıdır. Böylece köklerin kuruması engellenmekte ve onun er zaman ekilebilmesine olanak sağlanmaktadır. Tüplü meyve fidanlarının köklerini her zaman için gelişmiş bir halde görmeniz mümkün olan bir durumdur. Bu sayede tüplü meyve fidanlarını ekerken verim almanız için köklerin gelişeceği bir tarih seçmenize ve ona göre ekim işlemini gerçekleştirmenize hiç gerek yoktur. Her şey kendiliğinden hazır durumdadır. Aynı zamanda tüplü meyve fidanlarının sahip olduğu köklerin tüplerin içinde yer alması, köklerin taşıma aşamasına kadar olan zamanda ya da taşıma aşaması esnasında zarar görmemesi için ilaçlı suya batırılmasıyla her şeyin önlemi almış olunur. Tüm bu özelliklerin yanı sıra tüplü meyve fidanları en çok kullanılan fidan çeşididir. Çünkü tüplü meyve fidanlarının söküm ihtiyacı yoktur ve köklerin zedelenme ihtimali ve problemi böylece sıfıra indirilir.

Bu Yazıya Tepki Ver