ABD’den uyarı çeken açıklama! Esad’ı suçladılar!

Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sözcü Ortagus, İsviçre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde geçen hafta başlaması öngörülen Suriye Tüzük Komitesi toplantılarına ilişkin yazılmış yorumlama yaptı.

Ortagus, açıklamasında, “ABD, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pederson’ın Suriye Anayasa Komitesinin çalışmalarını hızlandırma yolundaki çabalarını destekliyor. Esed rejiminden gelen ön koşullar, komitenin prosedür kurallarını açıkça ihlal etmektedir ve Astana Grubu ile Suriye ‘Küçük Grubu’ göre desteklenen çalışmaları geciktirmeye yöneliktir.” ifadelerini kullandı.

Yalnızca BM Emniyet Konseyi’nin 2254 sayılı kararının uygulanmasının yeterli olmayacağını ifade eden Ortagus, bunun yanında ülke genelinde mütareke ilan edilmesinin, tutukluların bağımsızlık bırakılmasının, ülkede bağımsızlık ve adil seçimlerin yapılabilmesi için yerinde ortamın hazırlanmasının da hayati derecede manâlı olduğunu vurguladı.

İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde geçen pazartesi başlaması öngörülen Suriye Anayasa Komitesi 45 kişilik imlâ kurulu toplantıları, Beşşar Esed rejimini temsil eden heyetin uzlaşmaz tavrı nedeniyle 4’üncü gününde de başlayamamıştı.

Suriye Anayasa Komitesi’nin rakip Eş Başkanı Hadi el Bahra, BM’den ayrılmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, “İkinci turun başından bu yandan Anayasa Komitesi’nin faaliyet alanı ve yetkileri zarfında 5 teklif sunduk. 5’i de rejim göre reddedildi.” ifadelerini kullanmıştı. (AA)

Bu Yazıya Tepki Ver