Antibiyotik Direnci Halk Sağlığını Tehdit Eden Küresel Sorun

Screenshot_15
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antibiyotik Direnci ve Dünya Sağlığını Tehdit Eden Önemli Bir Sorun

Antimikrobiyal direnç, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından küresel sağlığa yönelik en büyük on tehditten biri olarak kabul ediliyor. Her yıl dünya genelinde antimikrobiyal direnç nedeniyle 4,95 milyon insan hayatını kaybediyor. Uzmanlar, “Doktora ‘Antibiyotik yaz’ diye baskı elipsbet yapmayın” konusunda uyarıyorlar.

Antibiyotiklere direnç geliştiren bakteriler, küresel sağlığın başlıca tehditlerinden biri haline geldi. Antimikrobiyal direnç nedeniyle yılda 4,95 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehtap Aydın, her yıl 18-24 Kasım tarihlerinin Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası olarak belirlendiğini söyleyerek, bu haftanın amacının dünya genelinde antimikrobiyal direnç konusunda farkındalığı artırmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Aydın, antibiyotiklerin yaşamı tehdit eden bakteriyel enfeksiyonlarla mücadelede güçlü ilaçlar olduğunu ancak her hastalıkta elipsbet giriş antibiyotik kullanmanın gereksiz olduğunu vurgulayarak, “Antibiyotikler, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Ancak virüslerin neden olduğu hastalıklar için etkili değillerdir” dedi.

Antibiyotiklerin Kullanım Alanı

Prof. Dr. Aydın, antibiyotiklerin sadece belirli enfeksiyonları tedavi edebildiğini açıkladı. Örneğin, zatürre, idrar yolu enfeksiyonları ve sepsis gibi bakteriyel enfeksiyonların antibiyotiklerle tedavi edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Aydın, ancak virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin işe yaramadığını belirtti. Prof. Dr. Aydın, gereksiz antibiyotik kullanımının hastalığı tedavi etmeyeceğini, aksine yan etkilere yol açabileceğini söyledi.

Antibiyotiklerin Yan Etkileri

Antibiyotiklerin yan etkilerini sıralayan Prof. Dr. Aydın, şunları belirtti: “Mide bulantısı, ishal, mantar enfeksiyonlarına yol açabilen bağırsak florasının bozulması, ciddi kolon hasarına ve ölüme neden olabilen şiddetli ishal, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar ve antibiyotiğe direnç geliştiren daha ağır enfeksiyonlar.” Prof. Dr. Aydın, antimikrobiyal direnci ise “Bir bakterinin antimikrobiyale direnç geliştirdiği ve bu nedenle ölmediği ve çoğalmaya devam ettiği durumu” olarak tanımladı. Bu dirençli bakterilerin enfekte kişiler için tedavi seçeneklerinin kısıtlı olduğuna dikkat çekti.

Antimikrobiyal direncin, günümüzün en büyük halk sağlığı sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, antibiyotik kullanımının dikkatli ve gereksiz yere yapılmamasının önemini vurguluyor.

Bu Yazıya Tepki Ver